Hírek

2015.05.31. 16:41

Mint egy nagy család - Kései honfoglalók Baracskán

Baracska - Kései honfoglalók népes csapata szállta meg szombaton a posta mögötti területet. Nem csak a férfiak, de a nők is avatottan bántak az íjjal. Sőt, a gyerekek is.

B. Kiss László

Több mint fél tucat településről érkeztek hagyományőrző íjászok szombaton Baracskára. a helyi Árpád Nemzetség Közhasznú Egyesület által rendezett versenyre. Csaknem ötvenen neveztek, a legfiatalabb versenyző hat, a legidősebb 66 éves volt, amint azt Galántai Gábortól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk.

A férfi és felesége a fővárosból költözött közel egy évtizede Baracskára. Mint azt Galántai Gábor elmondta, először idegenkedéssel fogadta új környezete a hagyományőrzést, ám idővel megtört a jég. A csapat tagjainak a száma mostanra a harmincat is meghaladja. Úgyhogy már kinőtték a férfi házának kertjét, ahol korábban heti egy alkalommal az edzéseket tartották. Az önkormányzattól azonban megkapták a postahivatal mögött elterelülő jókora területet, melyet a használat fejében rendbe hoztak és gondoznak. Itt rendezték a szombati találkozót is.

Három ifjú íjász a versenyről: Galovics Luca, Galovics Peti és Mohl Andris, aki éppen célra tart. Fotó: a szerző

A vendéglátók 10 különböző célt készítettek a versenyre, ahol a két nem tagjai valamennyi célt végigjárva összesen nyolc korcsoportban mérték össze azt, hogy miként bánnak az íjjal és a nyílveszővel. Az elsők kupát, a dobogós helyezettek érmet, valamennyi résztvevő pedig emléklapot kapott. Díjat ajánlott fel a versenyre Baracska önkormányzata is. A vendéglátókat nagyon elfoglalták a verseny előkészületei, így nekik nem maradt idejük jurtát állítani. De sebaj, elhozták az övükét a Szentgyörgyi Sólymok, akik Iszkaszentgyörgyről érkeztek.

Nardai László, az alig két esztendeje alakult Szentgyörgyi Sólymok vezetője Galántai Gáborral. Ők hozták a versenyre a jurtát. Fotó: a szerző

Míg a versenyzők csoportjai amolyan vetésforgó szerűen a célokat járták végig, egy jókora üstben gulyás főtt. A felnőttek többsége honfoglaló elődeinkére emlékeztető ruhát hordott. Bőrből készült csizmát, hosszú vászoninget, s ugyancsakbőrből készült sisakot. Oldalukon tarsoly függött. Az íjászok között több hölgy is akadt, s feltűnően sok gyerek. Egyiküket Laczkó József Györgynek hívták. Az első osztályos baracskai kisfiú komolyan válaszolgatott az újságíró kérdéseire, miközben a kölcsön tegez a bokáját verte.

Mindössze három hete jött el először az íjászok közé, de már elhatározta: karácsonyra felszerelést fog kérni, hogy legyen neki sajátja mesélte a fiúcska.

A versenyen az egyesület elnökének, Galántai Gábornak a felesége is indult, aki szintén íjászkodik. Két év múlva lesznek a férjével 40 éves házasok, és öt unokával büszkélkedhetnek.

Címkék#Baracska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!