Hírek

2017.01.10. 19:50

Minősíthetetlen stílusú felirat a váróban

Enying, Budapest - Elképesztő stílusú falragasz került ki az enyingi orvosi ügyelet várójába. A papír arra hívja fel a figyelmet, mi nem számít sürgős, ügyeleti panasznak. A gond inkább a betegeket sértő megfogalmazással van. Az ügyben vizsgálat zajlik.

Házi Péter

Laci tudja, hogy minden csipcsup b...sággal nem kell bemennie egy sürgősségire. ... Ha pánikrohamot kap, azt otthon a négy fal között teszi. ... Négyhetes panasszal szintén nem megy be egy sürgősségire, hanem szépen eltakarodik a háziorvosához, mert Laci nem egy életképtelen sz...darab. Laci okos. Légy olyan, mint Laci!" - ilyen szöveg szerepelt azon a papíron, amelyet az enyingi orvosi ügyelet várójának ajtajára ragasztottak ki még az elmúlt év végén.

Rendelői fotónk csak illusztráció, annyit tudni, hogy az enyingi ügyelet ajtajára ragasztotta ki valaki a minősíthetetlen hangnemű felhívást. Állítólag az ország több rendelőjében is hasonló tartalmú papír került ki, a vizsgálat még folyamatban van Fotó: Shutterstock

A szöveg minősíthetetlen hangnemén vélhetően többen is kiakadtak, de miután az egyik beteg a facebookon megosztotta az irományt, komoly vita indult az ügyben. Egy biztos: a betegek többsége szerint nem elsősorban az üzenet tartalma a felháborító, hanem a megfogalmazása: régóta húzódó panaszokkal valóban nem az ügyeletet vagy a sürgősségit kell felkeresni. Mások szerint viszont a beteg nem mindig tudja reálisan felmérni panaszának súlyosságát, ezért sem lehet egy ilyen helyrerakó felhívást kitenni a váróba.

Egy biztos, a papír aztán hamarosan lekerült a váróterem ajtajáról. Enying polgármestere, Viplak Tibor szerint az ilyen jellegű megnyilvánulások megengedhetetlenek, mivel amellett, hogy a betegek méltóságát nyilvánvalóan sértik, a kialakult társadalmi és kulturális normákat is semmibe veszik.

Ezért levélben is felszólította a központi orvosi ügyeletet ellátó, budapesti központú Emergency Service Kft.-t, hogy vizsgálják ki az esetet, s egyszersmind kérte, hogy a felhívás közzétevőjével szemben a megfelelő munkajogi konzekvenciákat alkalmazzák.

Az ügyben már a múlt héten megkerestük Rédei Józsefet, a kft. ügyvezetőjét, aki külföldi tartózkodása miatt egyelőre csak annyit tudott levelében válaszolni, hogy a vizsgálatot még nem zárták le. Az azonban bizonyos, hogy egy időben az ország több pontján is megjelent a feltehetően a facebook-on közzétett írás, erről ugyanis több orvosi ügyelettől és kórházi sürgősségi osztálytól is jött jelzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!