Hírek

2013.01.04. 14:26

Miniszter és futballista

A biliárd- és zeneszalon a kastély 20. századi életének egy-egy szeletét idézi: a két világháború közötti kastélyfelújítással, Festetics Sándor sport iránti rajongásával.

V. Varga József

Százharminc éve született Festetics Sándor, a család dégi ágának utolsó földbirtokosa, a parlamenti Főrendiház tagja, diplomata és hadügyminiszter. A gróf államtudományi doktori oklevelet szerzett, majd Bécsben katonaként, Párizsban és Szentpéterváron pedig katonai attaséként szolgált. Honvéd századosként 1918-ban érintetlenül hozta haza Olaszországból a 17. honvédgyalogezred második zászlóalját.

A kastély termeiben Verebics Géza expolgármesterrel, a Festetics Antal Alapítvány elnökével barangolunk. Ezer szállal kötődik a településhez, a kastélyhoz, ahol számos alkalommal idegenvezetésre is felkérik. Jó ismerője Festetics Sándor históriájának.    A gróf az első világháborút követően a birtokain gazdálkodott, megalakította a Mezőföldi Gazdaszövetséget és az Enyingi Takarékpénztár Részvénytársaságot - eleveníti fel a történéseket az alapítványi elnök.

 

Festetics Sándor a család dégi ágának utolsó földbirtokosa

Dég környékén tizennégy puszta, kisebb uradalmi központ alakult ki, az egységeket kisvasút kötötte össze. A korszerű gazdálkodás eredményeképpen mezőgazdasági feldolgozó üzemeket is létesített: malmot, szeszfőzdét, téglagyárat, illóolaj üzemet. Nevéhez köthető a kastély szabadkőműves motívumokat is felsorakoztató neoklasszicista átépítése, valamint a park korszerű fejlesztése. Fogékonynak mutatkozott a kor új áramlatai iránt - a dégi labdarúgás megalapítója, autóversenyző, repülőgép-pilóta, elméleti matematikus.

A kék szalon a kastélyban

Az 1930-as években a politikai élet formálója volt, de az egyre radikalizálódó szellemiséggel már nem tudott azonosulni - mondja Verebics Géza. Jellemző rá, hogy a második világháború után nem hagyta el a hazáját, kitelepítve Balatonrendesen halt meg 1956-ban. Sírját az 1980-as évek végén sikerült fellelni, majd Olaszországban élő unokája, Festetics László hazahozatta feleségével - gróf Károlyi Julianna - együtt a dégi grófi sírkertbe, ahol 1994-ben kerülhettek végső nyugalomba.

A könyvtárszoba a kastélyban egykor őrzött szabadkőműves-levéltárra (melynek a második világháborúban nyoma veszett) és a Festeticsek szabadkőműves vonatkozásaira utal. Összefoglaló ad ismertetést a szabadkőművesség magyarországi történetéről, jelentőségéről, a páholyról, a szabadkőművesek szimbólumairól, neves szabadkőművesekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!