Hírek

2012.12.31. 17:49

Mindig egy kicsit feljebb - idei utolsó repülés Börgöndön

Börgönd - Egy idei utolsó repüléssel búcsúztatta a 2012-es esztendőt december 31-én a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület.

Tihanyi Tamás

- Nehéz, de eredményes évünk volt - von mérleget Szilády Dezső, az AlbatroC5 Repülő Egyesület elnöke, miközben lassan leszálláshoz igazítja a repülőgép orrát. A téli, szikrázó napfényben csak néha taszigálja odébb a gép testét egy-egy gyenge szélmozgás. Távolabb, a Velencei-tó felett vörös színű hőlégballon emelkedik, néhány kilométerre a megyeszékhely százezer lakója készülődik az éjszakai vigasságra. Alattunk a repülőtér, amelyen az ARE tartja életben Fehérvár száz esztendős repülős hagyományait. Aki már nem ül repülőgépbe vagy autóba, pezsgőt bont: de ők vannak kevesebben.

(Fotó: Lovász Lilla)

- Idén sikerült jogi értelemben egy magasabb kategóriába helyeznünk a repülőteret - folytatja mellettem a pilóta. - Erre a szakosztályok működése miatt volt szükség, hiszen enélkül például megszűnt volna Börgöndön az ejtőernyőzés, mint történt ez sok más helyen. Ma már így Börgönd azon kevés bázisok egyike az országban, ahol lehet még ugrani. Idén gyarapodtunk technikában is, új repülőgépeket szereztünk be azért, hogy folytatni tudjuk a kiképzéseket. Szerencsére jelentkezőben nincs hiány.

Süllyedés közben számba veszem: sárkányrepülő, ejtőernyős, vitorlázó, motoros és modellező szakosztály dolgozik Börgöndön, no és persze a legendás Öreg Sasok csoportja, ők igyekeznek átadni mindazt a tudást, tapasztalatot és szellemet, amely a magyar repülősök sajátja immár emberemlékezet óta. Háborúban és békében.

- Januárban újabb fiatalok kezdik el a kiképzést, s várhatóan jövőre is sokan nálunk szerzik meg jogosítványukat, szakszolgálati engedélyüket. Ehhez olyan oktatók jelentik a szakmai hátteret, mint például Meretei Zoltán, vagy Józsa Dávid.

Megjegyzem, hogy sajnos a repülősport igen drága lett mára, komoly anyagi áldozatot kíván attól, aki erre adja a fejét. Ha egyáltalán képes meghozni ezt az áldozatot. Szilády Dezső igazat ad, de azért elárulja, hogy látni fényt az alagút végén: úgy tudja, a Honvédelmi Minisztériumban egy olyan elképzelésről is gondolkodnak, hogy honvédelmi előképzést szerveznének a fiataloknak a repülőklubok bevonásával. Persze a honvédségnek sok másra, például helikopterekre is gyorsan kell a költségvetési pénz.

- Próbálunk munkát találni a repülőeszközeink és a szakembereink számára, hogy életben maradhassunk. Azért, hogy legyen 2013-ban is repülőnap és repülőmajális Börgöndön, hogy méltóak lehessünk elődeink hírnevéhez - összegez már földközelben Szilády Dezső.

Szépen landolunk, a légcsavarok állásba merevednek, hátratolom a plexit, s arcomba csap a decemberi hideg. Kijózanító a repülés mámorából, akár a valóság: ha egy repülőklub a mai gazdasági viszonyok között létszámban és technikában is gyarapodni tud, az már önmagában is nagyszerű eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!