Hírek

2016.01.23. 11:23

"Mindenkinek jár az ártatlanság vélelme" - Galambos Lajos védőügyvédjével beszélgettünk

Vasárnap reggel szabadul Galambos Lajos, szeptember óta tartó előzetes letartóztatásából. Szerkesztőségünkben Galambos Lajos vezető védő ügyvédje, Borza János a többi között elmondta, örülnek a sikernek, az ártatlanság vélelme pedig mindenkinek jár.

Buthy Lilla

A nyomozási bíró nem hosszabbította meg - az ügyészi előterjesztés ellenére- Galambos Lajos előzetes letartóztatását, hanem annak korlátozás nélküli megszüntetését rendelte el. A művész január  24-én a Fejér Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből szabadul. A büntetőeljárás természetesen még folyik ellene - ezt Galambos Lajos vezető védőügyvédje Borza János mondta el lapunknak.

Hozzátette: - Védőtársammal Fröhlich Krisztiánnal szorosan együttműködve dolgoztunk azon, hogy tisztázódjon az a körülmény, hogy Galambos Lajos fogva tartására nincs szükség. Mind a gyanúsítás súlya és jellege miatt is szükségtelen. Ennek ellenére szeptember óta volt előzetes letartóztatásban.

-Vagyon elleni bűncselekmények miatt van begyanúsítva: azzal, hogy a közüzemek áram, víz és gázszolgáltatását lopta, és a közüzemi díjakat nem fizette rendszeresen. Vesztegetéssel, tehát azzal is gyanúsítják, hogy fizetett a közművek leolvasóinak- foglalta össze röviden az ügyvéd, majd hozzátette: - Persze ennél bonyolultabb az ügy, számtalan szereplője van- fogalmazott.

Fotó: Molnár Artúr

- Egy büntetlen előéletű művészemberről van szó, aki a vagyonkezelésében is nagy valószínűséggel lezseren kezelt mindent, hiszen nem vállalkozó, nem ő intézte ezeket dolgokat. A védelem érvei több hónapon keresztül süket fülekre találtak. A  hatóságok először kialakították a koncepciót utána már ez alapján jártak el. Az, hogy a nyomozási bíró első fokon így döntött, visszaadja nekünk a bíróságba vetett bizalmat.

- Én nem tápláltam benne -utal Lajcsira - teljes mértékben, hogy kijövünk. 49 éve vagyok a szakmában, nem szoktam erősíteni a hitet a védenceimben mert olyankor nagy lehet a csalódás. Ő hívő, vallásos emberként bizakodott, hiszen tudja, hogy ő nem követte el a cselekményt.

- Lajcsi nagyon nehezen viselte, hogy távol van a családjától és azt, hogy állandóan vele foglalkoznak. Tartani kellett benne a lelket. A bent tartózkodása során a lelki állapota végig hullámzó volt. Egyik napon teljesen beletörődve fogadta a vele történteket, egy másik napon depressziós állapotban találtam, máskor meg optimista volt. Ahogy a legutóbbi beadványunkkal kapcsolatban is az volt.

- A felesége és a három gyereke boldogan várja, hogy vasárnap kiengedjék - mondta Borza János.

Lajcsi a bűnismétlés veszélyére és a bizonyítékok eltüntetésének veszélyére hivatkozva került előzetes letartóztatásba. Ez az ügyvéd szerint minden alap nélküli feltételezés:

- A Budaörsi Járási Ügyészség előterjesztést tett Lajos előzetes letartóztatásának két hónapos meghosszabbítására. Erre kidolgoztam egy ellenkérelmet. A vádhatóság nem tudta alappal megindokolni, nem tudott olyan bizonyítékokat feltárni, amelyek egyértelműen azt igazolják, hogy az ő róla feltételezett, korábban félbehagyott bűncselekményeket be fogja fejezni illetőleg, hogy újabb bűncselekményeket fog elkövetni.

- Galambos Lajos tagadja, hogy elkövette ezeket a bűncselekményeket. A törvény adta ártatlanság vélelme mindenkinek jár - zárta Borza János ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!