Hírek

2013.01.03. 15:49

Többet fizethetünk ugyanannyi hulladék után

Székesfehérvár - Jelentős módosításokat tervezett idénre a Depónia Kft. Megszűnnek a 60 literes kukák, 8 százalékkal többe kerül a szolgáltatás és a lombszállítás rendje is megváltozik.

Kajdi Erika

A további változások között szerepel, hogy a számlákon nem a Depónia Kft. neve jelenik meg, hanem a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., de a feladatokat ugyanúgy a Depónia látja el. Az ingyenes elhelyezésekre fele akkora gyűjtőedényeket lehet csak igénybe venni. A kétalkalmas négy köbméteres  lerakás két köbméterre, és egyszeri alkalomra csökken, s 2015-re teljesen megszűnik.

A szelektív hulladékgyűjtést is érintik a változások. A családi házas övezetekből a lakótelepekre kerülnek át a kukák az üveggyűjtőket leszámítva. A zöldhulladék esetében megszűnik a matricás rendszer, de a kétheti szállítás  megmarad. Az első alkalommal a szelektív csomagolóanyagot, a másodikkal a lombhulladékot viszik.

 

Az érintettek egyike, Bauer István abszurdnak és ellentmondásosnak tartja a  kialakult helyzetet (Fotó: Kajdi Erika)

A lomgyűjtéssel kapcsolatban a cég a vidéken már működő rendszert alkalmazza. A szállítmányozás idejét egyesével egyeztetik a családi házasok esetében, a társasházaknál pedig a lakóközösséggel állapodnak meg. A Depónia Kft. ügyvezető igazgatóját, Steigerwald Tibort arról kérdeztük, mi a változtatások oka. Elmondása szerint egy uniós pályázat keretében dőlt el, hogy a legkisebb használható edény 80 literes legyen.  Kérdésünkre az igazgató közölte, hogy körülbelül 1500 lakos rendelkezik  60 literes kukával. Az emeléssel kapcsolatban kijelentette az ügyvezető, hogy a pályázat nagyobb emelést  javasolt, de ők nem akartak olyan nagy mértékű növelést, s így pontosan 8,1 százalékban állapodtak meg. A kötelező béremelések, az üzemanyag árának növekedése, az alkatrészek pótlása és a most januártól érvénybe lépő új lerakási adó miatt volt szükséges a szolgáltatás díjának fokozása.

Az ügy hallatán szerkesztőségünkbe panasz érkezett Póczos Gézánétól, aki a 60 literes kukák helyetti 80 literes árat nehezményezte leginkább. Panasza kapcsán más  érintetteket is megkérdeztünk. Egyikük, Bauer István szerint nagy igazságtalanság, hogy a 60 literes szemetes után is a 80 literes árat kell megfizetnie, és még erre jön  a 8 százalékos emelés is. - Már megint arról van szó, hogy a kisemberek zsebéből szedik ki a pénzt, hiszen az egyedülállóknak van ekkora szemetesük, a családosoknak ez kicsi. Annak idején tőlük vettem ezt az edényt, most meg akár le is cserélhetném, hiszen felfújni nem tudom. Engem gyerekkoromban tisztességre neveltek, de ami itt folyik, az minden, csak nem tisztességes  - mondta Bauer István.

Szabó Józsefné - aki szintén kis szemetessel rendelkezik - ugyancsak felháborodását fejezte ki az emeléssel kapcsolatban. Nehezményezte, hogy így is 16 ezer forintjába kerül a szolgáltatás, pedig szinte meg sem tölti a 60 literes edényt. Ha az egyik szomszédjával közösen tartanának fent közös kukát, az is elég volna, hiszen nem gyűlik össze sok hulladék a háztartásukban, de sajnos ezt nem lehet - panaszkodott a hölgy. Wagner Józsefnének szintén nem tetszik az emelés. Elmondása szerint neki 10 liter szemete is lassan gyűlik össze, így tavasz és ősz között előfordul, hogy több, mint egy havonta rakja ki a kukát. Már az idejét sem tudja, mikor tette ki az edényt, s most is üres, de azért a díjat természetesen rendre kifizeti.  
- Nem értek egyet a 80 literes árral, mikor 60 literes a szemetesem, s azt is lassan töltöm meg, így meg még többet is fizethetek  érte, holott a hulladékom nem lesz több - mondta az asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!