Hírek

2013.09.13. 11:58

Milyen lesz az idei termés? Fejér megyei borokról

Fejér megye méltán dicsekedhet az országosan jegyzett móri és az etyek-budai borvidékkel, de bort még sok helyen készítenek a megyében. Annak próbáltunk utána járni, hol, mi van, illetve milyennek ígérkezik a 2013-as termés és az abból készült bor?

Silye Sándor

Az alábbiakban a móri, az etyek-budai borvidék területén termett szőlők borkészítője és a megyeszékhely borásza, borszakembere mond majd véleményt. Mór nyitja a sort, Varga Máté, a Varga és fia pincészet képviselője kapott elsőnek szót. Azzal kezdtük: a területük kellőképpen ki van használva a szőlő művelésére, vagy sem.

- A kihasználtságot tekintve nem panaszkodhatunk, de maradtak még tartalékaink. A borvidéken most 650 hektár területen van szőlő, ez korábban volt ezer hektár is. E terület nagy része nagyüzemű, 40 százaléka kistermelői ültetvény – mondta a borvidéki vezető.

Borkóstoló Székesfehérváron

- Fiatal borászként miként látja: lesz utánpótlás, vagy elöregedik a szakma?

- Ez két kérdés. Külön kell választani a profi borászatot és a saját célra készített borok területét. A „profiknál” látszik a folytatás, lásd Bozóky pincészet, a Molnár Borház, Csetvey Kriszti, Miklós Csabi, Kamocsay Ákos, Frey Szabolcs példáját, de végül magamat is ide sorolhatom. A kis családi termelésben látszik inkább, hogy a fiataloknak nem sok kedve van a szőlő művelésére, de bízom benne, hogy e téren is lesz pozitív változás. Amúgy ismerjük hegyet, jó kapcsolatban vagyunk, és segítjük is egymást. Ami a minőség és a mennyiség kérdését illeti: van javítani valónk. De! Nem feltétlen az a cél, hogy a multik mennyiségi igényeit kielégítsük, vannak egyéb piaci lehetőségek, a borkóstolástól kezdve a helyben értékesítésig.

- Milyen lesz az eredménye a 2013-as száraz évnek?

- A szüret közepén vagyunk, elmondhatjuk, vannak fajták, amelyek mind minőségben, mind mennyiségben szép termést adtak. Mások megsínylették a meleget. Betegség nem volt, néhány kisebb esettől eltekintve. Mór szelessége segített. A fiatal telepítések megérezték az aszályt.

Hegedűs György székesfehérvári, de szőlői nagyrészt a velencei hegyekben találhatók. Kérdés: lehet-e fehérvári bornak nevezni azt, amelynek a szőlője máshol terem?

- Ha a bor Fehérváron készül, akkor mondhatjuk fehérvárinak. Még akkor is, ha nem fehérvári annak az alapja. Az elmúlt századokban rengeteg szőlő volt a városban, de ma kénytelenek vagyunk megelégedni azzal a szőlővel, amely annak a  mezsgyéjében terem - vélte.

- Kevés a profi borász, a fehérvári többség magának és barátainak készít bort. Változhat ez a tendencia?

- A borrend, a borút egyesület azért dolgozik, hogy a kis pincészetek is olyan bort készítsenek, amelyek nem csak a gazdának, de másoknak is ízlenek.

- Mit gondol: ez az év „ártani nem használt” a szőlőnek?

- Újabb extrém éven vagyunk túl. Márciusban még hótakaró volt, a szőlő később kezdett el hajtani, aztán a virágzás közben is csapadékos periódus volt, majd szépen utolérte magát a szőlő. A mérések eredményei azt mutatják: megállt a természet a szőlő fronton, a mustfokok jók, de szerencsére nem égtek el a savak, mivel a tél miatt a talajban megfelelő csapadék volt. A korai fajták rendben voltak, a későiknél meg csúszás várható.

Pánczél József borbíráló, szőlész, borász Székesfehérváron a fehérvári Borok Pincéje tulajdonosa, a Borklub üzemeltetője Hegedűs Gyurival közösen. Ő készítette a legutóbbi esztendő legjobb fehér borát, szerte az országban.

- Remélem, az országban is tudják már, hogy van fehérvári bor is Tény, nem a város a borvidékek legismertebb városa, de remélem, akik megkóstolják azt mondják, hú, nem gondolták, hogy ilyen minőségű borok vannak itt. A 19. században a püspöki szőlők 1000 hektáros szőlőt jelentettek. Az 1970-es évektől a város fokozatosan terjeszkedett és foglalta el a szőlő területeket, ma minimális mennyiségről beszélhetünk. Szerencsére ahol megmaradtak a présházak, ott megmaradt a szőlő is. Öreghegy mellett még az Őrhalmi szőlők is léteznek. Már ahol. Szerencsére Öreghegyen a város segítségével működnek a bormustrák, és nemrég adták át a legjobb fehérvári bornak járó díjat a bormustra legjobbjának. Bízzunk benne, hogy volt múltunk, lesz jövőnk is!

- Ha a három száraz évet összehasonlítjuk – 2011-2013 -, melyik volt a legjobb, s milyen az idei?

- Az ideivel szerencsére pozitívak a várakozásaink, szép szüreti szezonban vagyunk. Jó év várható. Ha a három évből ki kell emelni egyet, a 2011-et mondom, bár 2013-at még nem ismerjük

Nem könnyű ez - jegyzet

Bizony nem könnyű szakma a szőlőt és a bort készítő embereké. Hivatás, megszállottság és jó adag türelem kell hozzá. Mert: hiába végez el minden munkát szakszerűen a szőlész, ha a természet úgy dönt, hogy nem, akkor tudomásul kell venni, a természet fog győzni. Mint tette 2010-ben, a rossz idő borzalmas évjáratot produkált. Volt borász, aki nem is volt hajlandó égetni magát a késztermékkel, eladta a szőlőt lábon, úgy ahogy volt. A másik igényes bort készítő ízletes, zamatos vörös borairól mondott le, helyette rozét készített. Ráadásul aranyérmest, nagyszerű ízvilággal. Nem könnyű a bort készítő embernek. Ugyanis: ahány ház, annyi szokás, ahány bor, annyi íz, ahány ember, annyi elvárás. Tudomásul kell venni: mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik, és hiába a legjobbak a paraméterek, akkor sem fog X-nek, vagy Y-nak ízleni. De persze ennek az ellenkezője is igaz, hiába bronzérmesek a paraméterek az arany helyett, az előbb említett két úrnak, vagy hölgynek mégis az lesz a borok bora.

Nem könnyű a bort készítő embernek. Igaz, a fogyasztónak sem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!