Hírek

2014.09.09. 17:30

Míg élnek, szolgálnak a rendőrkutyák

A rendőrkutyák átlagosan 7-8 évig szolgálnak és védenek a rendőrség berkein belül. De mi lesz velük, ha nyugdíjba vonulnak? A válasz egyszerű: örökbe adják őket.

Buthy Lilla

Egy bizottság évről évre felülvizsgálja, hogy alkalmas-e még a kutya a rendőri munkára, avagy sem. Biztos, hogy nagy törés az állat életében, amikor az addig megszokott élete átalakul. Ha eljön a nyugdíj, legjobb esetben munkatársa fogadja örökbe. Ám erre sajnos nem mindenkinek van lehetősége. Előfordul, hogy vérző szívvel, de ott kell hagyni a négylábú barátot a Dunakeszi Oktatási Központban. Itt rövid időn belül gazdát keresnek nekik, hiszen egy harcedzett munkakutyának sem fizikailag, sem lelkileg nem tesz jót a kennel-lét.

Fotók: Molnár Artúr

Egy biztos: nem arra születtek, hogy babusgassák őket. Ők nem ölebek, egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy henyéljenek. Munkamániásak, és az egészségük rovására megy a semmittevés. További életükhöz is kemény kéz szükségeltetik, egy olyan gazdi, akit maradéktalanul elfogad. Kutyafüggő, hogy éppen egy családban, vagy őrző védőként szolgálnak tovább.

Tigi le sem veszi rajongó szemét a gazdájáról. Ahhoz is trükköt kell bevetnünk, hogy egy pillanatra is a kamerába nézzen. Rudniczai Rudolf főtörzszászlós arra kér, lóbáljam meg Tigi előtt a kedvenc labdáját, és akkor rám figyel majd. De Tigi az előzetes várakozásokkal ellentétben nem marad statikus. Megindul, és csak egyetlen cél lebeg előtte. Előttem meg az életem képkockái. Így visszagondolva, nem is azért sikítottam, majd dobtam el tetszőleges, véletlenszerű irányba a labdát, mert annyira félelmetes volt az eb. Csak hát igazi rendőr ő is, sosem tudom, hogy mikor viccel.

Rudniczai Rudolf korábbi szolgálati kutyáit is örökbe fogadta

A négyéves holland juhász Tigi, a drogdílerek réme. Ahogy korábban mi is bemutattuk, ő lett az év rendőrkutyája. Ha nyugdíjba megy, mindenképp hazaviszi a vezetője, vagy inkább úgy helyesebb, hogy a kétlábú társa. Rudniczai Rudolfnak Tigi a kilencedik szolgálati kutyája, és sok kollégájával ellentétben szerencsés helyzetben van, mert kertes házban lakik, így kutyájának boldog nyugdíjas életet biztosíthat. Soha nem szeretné átélni azt a pillanatot, amikor ott kell hagynia leszerelt társát az ORFK Dunakeszi Oktatási Központban, hiszen bár jelenleg nem laknak egy fedél alatt, valódi családtag. A nap nagy részét így is együtt töltik, és ha a főtörzszászlós hosszabb szabadságra megy, akkor Tigi is eltávot kap, hazamehet a gazdájával.

- Az örökbefogadáshoz fel kell menni az oktatási központba, ahol megmutatják a kutyákat. Pórázon felvezetik őket, elmondják az előéletüket, hogy hol szolgáltak és milyen gazdát kíván ezek alapján. Leginkább telepőrzésre viszik el őket, így a kutya nem esik ki a megszokott ritmusából, pontosan tudja, mi a dolga. Éberen őrködik, nem tíz négyzetméteren megy tönkre a ketrecben. Képzett szolgálati kutyák ők, ha nem megfelelő helyre kerülnek, akkor abból baleset is lehet. Keresőkutyákat, labradorokat, vagy spánieleket gyermekes családok is hazavihetnek, ők nem jelentenek veszélyt mondta el a főtörzszászlós.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!