Hírek

2015.01.22. 18:08

Mi van, ha valaki szívesen ingázna, de arrafelé nem jár munkásbusz?

Alsószentiván – Negyvenes, cigány nő egy kis faluból munkába járna. A felsoroltakból már egy is elég lenne, hogy az elhelyezkedés nehézségekbe ütközzön, Orsós Erzsébet szerint viszont a cigánysága ebből a szempontból nem volt gond sose.

Kocsis Noémi

Erzsi vagy tíz éve már dolgozott fehérvári multiknál, operátor volt másfél évig az egyiknél, majd hat évig szintén soron egy másik nagynevű vállalatnál, folyamatos műszakban. Az akkor tízéves fiára élettársa vigyázott, sosem volt gond, hogy az anya későn ér haza, vagy éjszakás – a számlákat fizetni kellett, és kész. Erzsi fia most péknek tanul, az eredetileg dunaföldvári asszony azonban évek óta nem tud elhelyezkedni. Alsószentivánon ugyanis csak két nagy multi szerződéses járata áll meg, hogy felvegye a bejárókat, az egyiknél azonban jelenleg nincs felvétel, míg a másiknál már dolgozott, de a csarnok olajos levegőjében a folyamatos műszakot már nem tudja vállalni, mondja. A munkásokat kereső cégek munkásjáratai viszont nem mennek be Szentivánra.

Orsós Erzsébeték egyszerűen élnek, az asszonynak a téli időszakban közmunkája sincs. Elsősorban azért dolgozna, hogy tartozásukat, hátralékaikat minél előbb rendezni tudják. Fotó: A szerző

– Van olyan ismerősöm, aki csak azért költözött el Alapra az öreganyjához, mert onnan be tud járni munkába a Visteonhoz. Alapról menne is munkásbusz, de hogy jutok el oda? Reggel 4.30-kor indulna a szerződéses, az első helyközi járat viszont csak később megy Alap felé. Hét kilométert meg csak nem gyalogolhatok hajnalban a főúton...

Erzsébetet egyébként fel is vennék, mikor tud, elmegy a cégekkel kapcsolatban álló munkaközvetítők tesztírásaira, s az eredményeit tekintve el tudna helyezkedni.

– Hogy cigány vagyok, az sose volt gond. Az a gond, ha valaki nem tud viselkedni egy munkahelyen. Itt helyben voltam közmunkás, de december óta nincs közmunka, majd csak április végére ígérik. Addig viszont fizetni kell a fűtést, villanyt, mindent. Ha bemegyek Fehérvárra tesztet írni, az nekem 2500 forint, bevételem meg csak az önkormányzati segély, a 6200 forint lakásfenntartási, a családi a gyerekre, meg az élettársam 29 ezer forint rokkantságija van. De én dolgozni akarok, nem itthon ülni. Van fűtés elmaradásom, és nem akarom, hogy egyszer majd a gyerekem örökölje a tartozásaimat. Mit gondol, esetleg tud valaki nekem ebben segíteni?

A munkaközvetítő megpróbálta

Az általunk megkérdezett munkaközvetítő munkatársa megerősítette: valóban hetente több hasonló esettel találkoznak, amikor a bejárás akadályozza meg az elhelyezkedést. Ez a vállalkozás már tett javaslatokat a helyi multiknak, hogyan lehetne megoldani a problémát, felmérésekkel is szolgáltak ahhoz, hogy a munkaerőt egyébként kereső cégek meg is találják a munkaerőt, de egyelőre nem kaptak választ felvetéseikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!