Hírek

2013.01.09. 17:21

Mi lesz a volt kistérségi orvosi ügyelettel?

Enying - Január 16-ig továbbra is az enyingi orvosi ügyelet látja el négy szomszédos település lakóit. A településeknek addig kell dönteniük, maradnak-e Enyingnél, vagy más megoldást találnak.

Házi Péter

Enying, Dég, Lajoskomárom, Mezőkomárom és Szabadhídvég hosszú éveken át kistérségi társulás formájában tartotta fent enyingi központtal a 13 ezer embert ellátó orvosi ügyeletet, amely a problémákat leszámítva mégiscsak működött. Január 1-jével  megszűnt a kistérségi társulás, így a korábbi formában már nem lehetett az ügyeletet  fenntartani. Enying a vitákat követően úgy döntött, maga látja el saját lakosai számára az ügyeletet, így a négy másik település ellátatlanul maradt volna. Január 3-án azonban az érintettek találkozóján az a döntés született, január 16-áig továbbra is működik az ügyelet, addigra azonban a négy településnek döntenie kell, Enyinghez vagy máshová csatlakoznak.

- Miután Lajoskomárom, Mezőkomárom, Dég és Szabadhídvég végül úgy határozott, nem csatlakozik  hozzánk, az enyingi testület úgy döntött, maga látja el saját lakosai számára az orvosi ügyeletet, ehhez az engedélyt meg is szereztük. Véleményem szerint egyébként is elhamarkodott volt a közös fenntartású ügyelet megszüntetése, ha azt a nyárig vagy a tavaszig továbbvittük volna, egyszerűbb lenne a helyzet - vázolta az előzményeket lapunk megkeresésére Pődör Gyula enyingi polgármester, aki hozzátette, január  harmadikán az érintettek újra összeültek és az a döntés született, hogy január 16-áig az enyingi ügyelet a másik négy település betegeit is ellátja, de legkésőbb  addig döntést kell hozniuk, hogy Enyinggel vagy másokkal társulva oldják meg a feladatot. Ami a lakosság számára a legfontosabb: továbbra is biztosított tehát az orvosi ellátás.-  Az előzetesen beérkezett ajánlatok alapján még úgy tűnt, az OEP finanszírozáson felül lakosonként havi 127 forintért lehetne az ügyeletet biztosítani, ez azonban a végső ajánlatnál felment  135 forintra. Arról nem tehetünk, hogy ilyen összegű ajánlat érkezett, ám ez okozhatja a feszültséget a másik négy település esetében - tette hozzá Enying polgármestere.

- Egy orvosi ügyelet akkor válhat önfenntartóvá, ha nagyjából negyvenezer lakos tartozik hozzá. Az öt szóban forgó település összlétszáma azonban csak 13 ezer fő, ezért az OEP által adott finanszírozáshoz minden településnek hozzá kell tennie saját forrásából. Az azonban nem mindegy, hogy mennyit, különösen nem, ha finoman fogalmazva sem tehetős településekről  van szó - magyarázta érdeklődésünkre az ügy hátterét Pirtyák Zsolt lajoskomáromi polgármester, akinek a véleménye szerint a térség orvosait sem könnyű rábírni az ügyeletre, hiszen az életkoruk átlagban magas, létszámuk pedig alacsony. Éppen ezért az is felmerült, hogy a település(ek) a sárbogárdi, a simontornyai vagy a siófoki ügyelethez csatlakoz(nának), de döntés még nincs.Hasonló álláspontról számolt be megkeresésünkre Köő Péter mezőkomáromi és Pap László szabadhídvégi polgármester is.  Mint mondták,  a testületek egyelőre még nem döntötték el, mely orvosi ügyelethez társulnak. Dég polgármestere külföldön tartózkodik, így tőle nem tudtunk véleményt kérni.

- Bonyolítja a helyzetet,  hogy az épület, amelyben az ügyelet működik, Enying tulajdona, ám a kistérségi időszak alatt vásárolt  orvosi műszerek a négy másik település tulajdonába kerültek -  tette hozzá Köő Péter. Egy hét múlva valószínűleg már többet tudunk, ki hová társul...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!