Hírek

2013.01.04. 17:41

Mi lesz a móri kórházzal?

Mór - A szocialisták megyei elnökének sajtótájékoztatójával kezdődött, több illetékes és érintett megkeresésével folytatódott. A téma: mi lesz a móri kórházzal?

Fejér Megyei Hírlap

Nyílt titok a móriak körében, hogy az 1960 óta működő móri kórházat hamarosan integrálják a Fejér Megyei Szent György Kórházba. Teszik ezt azzal a kórházzal, ami egy sziget volt a magyar egészségügyben: még az MSZP idején, 2007-ben nyert a kórház pénzt, egymilliárdos fejlesztéssel teljes struktúraváltás zajlott le, amelynek eredményeként az intézmény önfenntartóvá, működése gazdaságossá vált.

A móriak attól tartanak, a lépéssel egy elfekvő kórházzá válhat az intézmény - jelentette ki Horváth András, a párt megyei elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus felidézte, Törő Gábor, Mór országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke októberben még azt hangoztatta, mindent megtett a kórház megmentéséért, ehhez képest most Csernavölgyi Istvánnal, a megyei kórház igazgatójával együtt az integráció hívévé vált.  Vajon mi az a szakmai indok, ami alapján a mintakórházat integrálni kell az amúgy is túlzsúfolt, adósságokkal terhelt megyei kórházba? Mi lesz az intézmény dolgozóival? Helyükön, Móron maradnak-e azok a valóban korszerű műszerek, eszközök, amelyeket az egymilliárdos fejlesztésből beszereztek az egynapos sebészet működéséhez? - tette fel a kérdéseket Horváth András, aki a válaszokat a fent megnevezettektől várná. Hozzátette, január 11-én demonstrációt tartanak a móri kórház előtti parkban, ehhez csatlakozott már a Mór Jövőjéért Egyesület, a Szolidaritás Szakszervezet, a Demokratikus Koalíció.

 

A 2010 őszén befejezett egymilliárdos fejlesztés  következtében az intézmény már  megállt a saját lábán (Fotó: FMH-archív)

Megkerestük az ügyben a megyei kórház vezetőjét. 
- A móri kórház integrációja nem egyedi jelenség, hanem az intézményi rendszer  átalakításának országos folyamatába illeszkedő, átgondolt  lépés. Az integrációt nem gazdasági, hanem szakmai megfontolások indokolják, a cél az, hogy a móri  intézményben teljes körű, az esélyegyenlőséget nyújtó ellátás valósulhasson meg. Erre biztosíték a Szent György kórház, amely minden szakmacsoportban a legmagasabb szintű ellátásra képes - mondta el lapunknak az intézmény főigazgatója.

Csernavölgyi István hangsúlyozta: a móri kórház nem szűnik meg, sőt, hosszabb távon fejlesztéseket is terveznek az intézményben, elsőként is az ottani  informatikai rendszer összekapcsolását a megyei kórházéval. Az egynapos sebészet, amely jelenleg is fő profilja a kórháznak, szintén megmarad, ott, helyben,  hiszen az  a korábbi helyesen megtett fejlesztéseknek köszönhetően   jól működik. Az integrációval, a két intézmény várólistájának egyesítésével a kihasználtságát is javítani lehet. A főigazgató elmondta még: a móri kórház igazgatójával egyetértésben már elkezdődtek a tárgyalások az integrációhoz szükséges lépések megtételéről.

Balika Zoltán, a móri kórház főigazgatója megkeresésünkre azt válaszolta: nincs felhatalmazása a fenntartótól  arra, hogy az ügyben nyilatkozzon. Törő Gábort,  a   körzet országgyűlési képviselőjét nem sikerült utolérnünk.

A móri kórházat  tavaly májusban  a törvény erejénél fogva  vette át a város önkormányzatától az állam. Az integrációt az önkormányzat nem kezdeményezte, arra vonatkozóan semmilyen döntést nem hozott - nyilatkozta lapunknak Fenyves Péter polgármester. Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy a 2010 őszén befejezett, összességében egymilliárdos fejlesztés, illetve struktúra átalakítás következtében az intézmény 2012-ben már  megállt a saját lábán, s  a korábbiakkal ellentétben   nem  szorult az önkormányzat támogatására. A  móri kórházat az önkormányzat adósság nélkül adta át az államnak - húzta alá a polgármester.

A móri kórház és rendelőintézetben  - miként arról lapunk annak idején többször is hírt adott - az elmúlt években  mintaszerű struktúraváltást hajtottak végre a tulajdonos önkormányzat által elnyert uniós pályázatnak köszönhetően. Az önerővel együtt mintegy egymilliárdos beruházás eredményeként teljes egészében felújították a járóbeteg szakrendelőt, ahová a háziorvosokat is beköltöztették. Kialakították az    évi háromezer műtéti beavatkozásra alkalmas egynapos sebészeti blokkot, és új mentőállomást  építettek. Hozzávetőleg 250 millió forint értékben, teljes körűen megújult az intézmény műszerparkja, és informatikai fejlesztést is végrehajtottak.  A móri kórháznak két fekvőbeteg -  44 ágyas krónikus belgyógyászati és  29 ágyas ápolási -  osztálya van, és itt működik a 35 ezer embert ellátó kistérségi háziorvosi ügyelet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!