Hírek

2017.02.17. 16:40

Mi lehet a baj a se veled, se nélküled állapottal? Csernus Imre megmondja!

Talán sokaknak volt már részük a klasszikus se veled, se nélküled típusú párkapcsolatban. Tudják, amikor úgy érzi, párja nélkül nem élet az élet, s ha szétmennének, felborulna a világ egyensúlya, ám ha együtt vannak, megállás nélkül veszekednek, szívják egymás vérét, s szó szerint ártanak egymásnak.

Laci Patrícia

Csernus Imre pszichiáter nem véletlen ezt a témakört vesézte ki a minap a Művészetek Házában, ugyanis a szakértő tapasztalatai szerint sok magyar párra jellemző ez a bizonyos csiki-csuki állapot. Na de mégis hogyan alakulhat ki az említett helyzet? Csernus Imre szerint magunkban kell erre a választ megkeresnünk.

Fotó: Koppán Viktor

A pszichiáter két típusú személyiséget vázolt fel, az egyik a felnőtt, a másik pedig a felnőttnek látszó ember. A szakértő úgy véli, az az igazán felnőtt személy, aki vállalja a saját gondolatait, s érzéseit, azokat ki meri mondani, felelősségteljesen éli életét, mindig őszinte, emellett kellő önismerettel, s önbizalommal is rendelkezik. A párválasztásnál a külsőségek, s az anyagiak pedig nem játszanak fontos szerepet. A felnőttnek látszó ennek a teljes ellentéte, emellett az állandó önsajnáltatás a védjegye. Sőt, ha kialakít valakivel egy kapcsolatot, akkor hajlamos arra, hogy becsapja a másikat. „A boldog vagy mellettem?” kérdésre gondolkodás nélkül rávágja az igent, még akkor is, ha nem érzi magát jól az adott kapcsolatban. Nos, a legtöbb esetben valahogy így indul be a se veled, se nélküled helyzet. Ráadásul miközben kívülről azt mutatja  az egyik fél környezetének nagy  mű mosolyával, hogy ő bizony mennyire boldog, s jól érzi magát a kapcsolatában,  belülről kezd tönkremenni. Csernus Imre meglátása szerint rengeteg emberre jellemző ez az attitűd, ám az ilyen típusú személyek hamar lebuktatják magukat, ugyanis valami nagyon hiányzik, ez pedig nem más, mint a szívből jövő mosoly.

A pszichiáter előadása alatt különféle filmrészleteket is levetített, melyekben meglátása szerint felnőttnek tűnő emberek szerepeltek. Az egyik videóban például a feleség éppen sorolta a teendőket a férjének, majd egyik pillanatban a férfi bevallotta nejének, hogy megcsalta. Az asszony természetesen kiborult, a férfi pedig próbálta menteni a menthetőt, de a nőt a bocsánatkérés nem hatotta meg. A filmrészlet után  Csernus Imre elmondta,  ebben a szituációban jól látszódott, a a nő hordta a nadrágot, emiatt a férjét teljesen elnyomta, aki úgy gondolta, úgy tudja visszaszerezni férfiasságát, ha félrelép. A férfi őszintesége pedig a bűntudat korrekciójául szolgált. Ezzel kapcsolatban megjegyezte a szakértő, sokan egy gondolat miatt nem szoktak őszinték lenni a párjukkal, ez pedig nem más, mint a „mi lesz velem?” kérdése. Félnek attól, ha felvállalják a valódi tetteiket, gondolataikat, s érzéseiket, akkor a másik elhagyja. Ez egy igazi ördögi kör.

A pszichiáter hangsúlyozta, amíg nem szeretjük saját magunkat, addig hiába lép bárki az életünkbe, nem fogjuk tudni azt a személyt szeretni. Sőt, Csernus Imre a hasonló hasonlót vonz elvében hisz, emiatt is lehet nagy probléma, ha két olyan személy alkot párt, akik nem merik kimondani az igazat, így vélhetően ha sokáig együtt is maradnak, sosem lesznek igazán boldogok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!