Hírek

2016.02.02. 15:55

Mi a neved? Gandalf...

Székesfehérvár – A Zalán és az Anna nevet választották tavaly a leggyakrabban a megyeszékhelyen élők gyermeküknek.

Sebestyén Lilla

Gandalf, Dió, Fürtike, Balzsam, Ata, és Zejnep – az elfogadott keresztnevek listája egyre bővül, olykor meghökkentő, vagy éppen szokatlan elemekkel. Vannak, akik film- vagy éppen mesehősökről, mások kedvenc színükről, virágfajtájukról nevezik el újszülött csemetéjüket, Utóbbin azonban nem csodálkozhatunk, hiszen napjainkban az számít divatosnak, ha valaki egyedi, jól becézhető nevet kap.

Bogdán-Sincki Andreának és férjének, Bogdán Péternek sikerült olyan nevet választaniuk Fridának és Laurának, hogy azok a személyiségükhöz is kiválóan passzolnak. Elsőszülöttjük, Frida egy igazi energiabomba, míg Laura nyugodt, komoly baba

A hagyomány – mint, hogy a név apáról fiúra száll, vagy az egyik távoli ősről kapja nevét a pici – mondhatjuk: már kevésbé számít trendinek. Viszont szempont, majdhogynem minden esetben, hogy a választott nevet, ne lehessen könnyen kigúnyolni, szóviccet gyártani belőle, illetve, ne kelljen sokat bajlódni a leírásával, azaz lehetőleg legyen rövid. Székesfehérvár is bővelkedik a különleges névvel született babákban, 2015-ben volt, aki Rézannak, Zeának, Irniknek, Zerindnek, vagy éppen Nolennek nevezte el gyermekét. Mint minden évben, tavaly is akadtak olyan fiú és lánynevek, melyek kedveltebbek voltak a többinél. A megyeszékhelyen például a leggyakrabban a Zalán és az Anna neveket választották a szülők, de szintén nagy népszerűségnek örvendett a Levente, a Milán, az Emma és a Hanna név is. Utóbbi volt egyébként 2014 befutója, és most se sokkal csúszott le az első helyről: az Anna nevet tizenöten, míg a Hannát tizenketten kapták születésükkor ajándékba. A Máté név, amely 2014-ben szintén vitte a pálmát a fiúk között, bár kevésbé, de népszerűnek bizonyult tavaly is: nyolcan választották gyermeküknek.

Ugyancsak sokan döntöttek a a Bence(9), Marcell(9), Ádám(8), Dániel(8), Léna(11), Viktória(9), Lili(8) és a Nóra(7) nevek mellett. – Laura tavaly áprilisában született. A nevéről körülbelül két hónappal a születése előtt döntöttünk. Én is és a férjem is írtunk egy listát a nekünk tetsző nevekről, majd összevetettük és a Laura szerencsére mind a kettőn rajta volt – magyarázza Bogdán-Sincki Andrea, aki első kislányát Fridának nevezte el. Mint mondja, akkor nem volt helye vitának. Ő már korábban ezt a nevet álmodta meg első gyermekének. A „második körben” viszont tanakodtak egy jó darabig. Azt szerették volna, ha második porontyuk sem kapna „tucatnevet”.

– A Laura név különleges volt és jól csengő, és persze mindkettőnknek tetszett. Érdekes egyébként, hogy a lányok neve mennyire tükrözi a személyiségüket: Frida egy izgő-mozgó, virgonc leányzó, míg Laura nagyon nyugodt. Kiegészítik egymást – nevet Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!