Hírek

2013.01.21. 17:25

Mese, manókról vagy a hatköldökú fáról

Székesfehérvár - A nagyok (6-8. osztályosok) korosztályából 28, a kicsik (3-5.osztályosok) korosztályából 70 mese érkezett az idei Tollpihe meseíró pályázatra. A hétfői eredményhirdetésen ízelítőt is hallottunk a legjobb történetekből.

Gábor Gina

Évről évre egyre jobb  mesék érkeznek -  tudtuk meg hétfőn a Hiemer-házban a díjkiosztóval egybekötött értékelésen. Az írók, a zsűri tagjai    - Kálnay Adél  és Sohonyai Edit  - ezt nem udvariasságból mondták: a gyerekek egyik-másik története dióhéjban  elmesélve is megkapó és  fantáziadús... Köszönhető ez a szülőknek, pedagógusoknak, de a Gárdonyi Művelődési Házban működő  Tollpihe meseíró klubbnak is. A  nagyok korosztályában két olyan szerző vitte el a pálmát, aki gyakran látogatta  a Tollpihe foglalkozásait. A szabadbattyáni Nyári Ádám ( a fehérvári Munkácsy iskola 6-os diákja) Mirci manó kalandjaival nyert. Az izgalmas mese főszereplői  manók  - Mirci és Morci  -   akik elérik, hogy újra fény derüljön a fekete ösvényre. Ám jobb, ha mindent visszacsinálnak. Egy másik manó oda terelte  össze a rémálmokat, hogy  ne bánthassanak senkit...  De elbűvölt bennünket második díjas,  A hatköldökű mandulafa  című történetével a   Nagy Boglárka is (Ő a fehérvári Kodály iskola 6-osa) A hatköldökű mandulafát a többi fa kiközösíti, ezért elmegy az Álomteljesítőhöz: intézze el, hogy ő is olyan legyen, akár a többiek. Közben találkozik a csúnya királylánnyal, a büdös szárnyú pillangóval, a selypítő mókussal. Ám végül kiderül, épp az a jó, ha nem vagyunk egyformák...

És folytathatnánk a sort, hiszen a díjkiosztón  teljesen a mesék hatása alá kerültünk.  A nagyok korosztályában harmadik díjat nem osztottak: különdíjas lett a 6-os Faddi Elza Kira (lovasberényi iskola) A piros cipő című történetéért. A kicsik korcsoportjában a két első díjas: Kovács Anna Glória (a fehérvári  Kossuth iskolából, 5. osztályos) A kiskakukk című meséjével és Nagy Eszter (a fehérvári Széna téri iskolából, 4-es) "Az első fonal" történetével. A másodikak: Erős Áron (fehérvári Táncsics iskola, 3- os), a Makrancos manócskával , és Varga  Laura (Fehérvár, Felsővárosi iskola, 5-es), "A beszélő ceruzával". A harmadik helyeztettek: Erős Regő (fehérvári Táncsics iskola, 5. osztályos) Mese a három királyfiról című történetével, és Pecsenye Keve (Fehérvár, Zentai úti iskola, 4-es), a Kukoricasertés című meséjével. Különdíjas Szahajda Réka (iszkaszetgyörgyi iskola, 3. oszályos), Kata és a fogtündér című történetéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!