Hírek

2009.12.24. 03:29

Mérlegen az év a móri önkéntes tűzoltóknál

Mór - Évzáró vacsorát tartottak tegnapelőtt az önkéntes tűzoltóság tagjai, az idei eredmények és nehézségek mellett szó esett az új laktanya építésére kiírt, kútba esett pályázatról is.

Tóth Péter

Negyvenkilenc tűzeset, hatvan káreset, húsz téves jelzés - viszonyítás kérdése, hogy mindez nyugalmasnak számít-e egy tizenötezres kisvárosban. Tizenhét tűzoltó főállásban, körülbelül ugyanennyi pedig részmunkaidőben látja el a feladatait. Ezek a számok talán nem mutatják meg igazán a valós helyzetet; az már inkább, hogy az idén hét fiatal, köztük két hölgy is csatlakozott a tűzoltókhoz, az utánpótlással a jelek szerint nem lesz probléma. Már egy akkora településen is, mint amilyen Mór, a feladatokat az önkénteseknek kell ellátniuk, akik egy tanfolyam elvégzése után jogosultak lehetnek a vonulásra vagy akár az oltásra is. Szeptemberben egy Mórra települő cég egy 1981-es Magirus-Deutz tűzoltókocsit adott nekik ajándékba, jutott még pénz a többi közt munkaruhákra, szellőztető ventilátorra és egy búvárszivattyúra is. Kis lépések ezek az igazán nagy fejlesztéshez képest, ez az, ami még várat magára. 68 millió forint kellett volna ahhoz, hogy az önkormányzat biztosítani tudja az önrészt egy pályázathoz, amit új tűzoltólaktanyák építésére írtak ki. Szoros szavazás után ezt a pénzt nem szavazták meg a képviselők a novemberi ülésen, az egy fős többség nem akart újabb hitelt felvenni. Czachesz Gábor képviselő az évzáró vacsorán úgy vélte, mostantól kezdve már a jelenlegi épület felújítására kell koncentrálni. Ez az, amit Schmidt Ferenc tűzoltósági elnök szerint utóbb jó áron el lehetett volna adni. Pál Csaba tűzoltó-egyesületi elnök főleg az eljárást kifogásolja: szerinte hivatkozhatott volna az önkormányzat arra, hogy tíz éven át nem tudta volna biztosítani az új laktanya fenntartási költségeit, ehelyett inkább az alapból elutasítható hitelfelvételt vették napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!