Hírek

2012.08.27. 17:22

Megvan a kollektív szerződés a Philipsnél, megegyezett a szakszervezet és a munkaadó

Székesfehérvár - Megszületett az új kollektív megállapodás a Philips tévégyártását átvevő TP Vision és a fehérvári üzemben működő Video szakszervezet között.

Fejér Megyei Hírlap

- Rengeteg nyitott kérdés volt  elsősorban a műszakpótlék kapcsán, ami az új MT-ben megváltozott,  a végkielégítéseknél, hogy távolléti díj vagy átlagbér legyen. Ezekben mind sikerült úgy  megállapodnunk, hogy maradt a régi, a kedvezőbb szabályozás - mondta a szakszervezeti vezető. - Itt a cégnél 14 óra után például 25 százalékos a műszakpótlék, s a végkielégítéseknél is az átlagbér lesz a meghatározó, nem a távolléti díj, ami szinte 30 százalék mínuszt jelentene. A bérmátrix és a bónusz szabályzat is a kollektív szerződés része lett, de a szakszervezeti jogok is - a védettség és a munkaidőkedvezmény -  megmaradtak. A munkaidőkedvezményt pénzben meg lehet váltani, ami roppant  nagy segítség, mert ebből tud a szakszervezet segélyeket fizetni - tette hozzá. - Nehéz tárgyalások voltak, de sokat nyomott a latban, hogy a gyárigazgató nemrég a cég központjában, Tajvanon járt, s jó híreket hozott: ezek szerint 2013-ban  a mainál is több tévét gyárt majd a cég és az auditok eredményei is nagyon jók lettek, biztos a fehérvári gyár jövője - hangzott el.
A gyárvezetés, főleg Nagy Katalin gyárigazgató végig partnerként kezelt bennünket  mondta el lapunknak - a szakszervezeti vezető.

A Philips tavaly október közepén jelentette be: globális szinten közel 4500 alkalmazottjától válik meg. A cég nem sokkal előbb már közölte a rossz hírt: a társaság 2012 áprilisától egy külső gyáregységhez helyezi át termékeinek jelentős részének gyártását, csomagolását (például villanyborotvák, fogkefék csomagolása, szerelése), csupán a televíziógyártás marad a székesfehérvári üzemben. Ez a vállalat nem tévégyártással foglalkozó üzletágára vonatkozott, azt ugyanis átvette a  tavaly alakult TP Vision Magyarország Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!