Hírek

2013.01.02. 15:47

Megtizedelt víziközmű szolgáltatók

Budapest, Fejér - Tizedére eshet vissza idén a víziközmű szolgáltatók száma, a vagyonértékelés pedig fontos feladata lesz az önkormányzatoknak, akik ma még teljesen tanácstalanok.

Klecska Ernő

A víziközmű törvényben foglaltak szerint 2013 január elsejétől a vízellátás és szennyvízelvezetés, tisztítás alapját képező vagyonelemek közösségi (önkormányzati és állami) tulajdonba kerülnek át. A törvény központjában a közművagyon tulajdonosi kérdéseinek rendezése, az ivóvízkészletek és a közművagyon védelme és fenntartása áll.

Az önkormányzatok részére jelentős feladatokkal járó törvényi kötelezettséget az Energia Hivatalon belül működő Víziközmű Hivatal látja el. A törvény értelmében a víziközmű vagyon át-, illetve visszakerül az önkormányzatokhoz vagy az államhoz, amelyeknek a fejlesztésre 15 éves, évente aktualizált gördülő tervet kell készíteni és végrehajtani. Kötelező lesz számukra a vagyonértékelés, és a reális felújítási ütem készítése. Az üzemeltetési jogviszonyban a szolgáltatók felkészültségét, és mérethatékonyságát javító szigorítások lépnek életbe.

 

A kötelező vagyonértékelés határideje 2015 december vége lesz (Fotó: Nagy Norbert)

Az önkormányzatok nagy része még nem látja, hogy a víziközmű törvény milyen hatással lesz működésükre. Ami változatlanul marad, az ellátási kötelezettségük. Ugyanakkor sok esetben visszaszáll rájuk a közművagyon, annak fenntartási és pótlási kötelezettségével, az árhatósági jogkör pedig miniszteri szintre kerül.  A közelmúlt vagyonvesztéssel járó gazdálkodását követően, középtávon a felértékelt vagyonérték megőrzése kellő alapot biztosít a szolgáltatásbiztonság fenntartásához. A kötelező vagyonértékelés utolsó határideje ugyan 2015 december vége, de amíg ezt nem teszik meg, a díjkalkulációban sem tudnak számolni az avulási értékkel, így további vagyonvesztést szenvednek  - nyilatkozta  Kovács Károly, a  lehetőségekről és problémákról decemberben  a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével  konferenciát szervező   Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke, a Közművagyon Értékelési Klaszter főtitkára.

Jelenlegi ismereteink szerint 2013-ra körülbelül 50 szolgáltató marad a 490-ből, ami 2016-ra ismét feleződni fog, így várhatóan 20-30 víziközmű szolgáltató lesz. Az integráció nyertesei a regionális állami vízművek lesznek, mert nekik van leginkább lehetőségük tőke bevonására  - mondta Szabó Iván ügyvéd, a MaVíz Jogi Bizottság társelnöke, a törvény szakmai előkészítésében szerepet vállaló szakjogász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!