Hírek

2017.06.19. 18:00

Megtelt az adonyi szőlőhegy - Itták, ünnepelték a bort

ADONY Jó időben, jó hangulatban telt a borkedvelők, a helyi borrend fontos eseménye, a Szent Orbán Ünnep. Kiderült, melyik az idei Zászlósbor, s díjakat is átadtak.

Bokros Judit

Május vége hagyományosan a Szent Orbán Ünnep ideje a szőlőhegyen. A borászok, szőlőművesek ilyenkor patrónusuk, Szent Orbán előtt tisztelegnek. A Dunamenti Szent Orbán Borrend - Adony rendezvényére ezúttal is sokan látogattak ki, hogy finom nedűket kóstoljanak, s megnézzék a gazdag kulturális műsort. Mindezek előtt (illetve, közben) a közönség hallhatott az idei kistérségi borverseny tapasztalatairól, eredményeiről, és díjak átadásának is tanúja lehetett.

A Kistérség legjobb borásza vándordíjat az alapító, Ronyecz Péter adonyi polgármester adta át, ezúttal Kozmér Lajosnak. A polgármester elismerő szavakkal illette a borászok munkáját, és felhívta a figyelmet arra is: nem csupán a minőségi ital készítése a fontos, hanem az is, ahogyan a fogyasztóval bánnak.

Fontos elismerés még a Pro Vino érdemérem, amelyet a borrend egyik tagja, Solti Ferenc vehetett át. Az idei év Zászlósbora pedig Schmidt Attila pincéjéből került ki.

Az ő vegyes fehérbora érte el a legjobb eredményt a kistérségi versenyen, s a Szent Orbán borrend alapszabálya szerint ilyenkor ez lesz a Zászlósbor - tudtuk meg Králl István nagymestertől, aki a mustráról elmondta: idén Adonyból és környékéről
107 mintát neveztek körülbelül 40-50 bortermelőtől. A versenyzőket négy kategóriában (fehér, rosé, vörös, idegen termő) értékelték, helyezésekkel, minősítésekkel. A 107 mintából végül összesen 22 arany, 39 ezüst, 29 bronz minősítés született.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége minden évben meghatározott számú Pro Vino érdemérmet ad át olyan borrendi tagoknak, akik mind helyben, mind az országos szövetségben megfelelő munkát végeztek. Az idei adonyi díjazottat, Solti Ferencet a Szent Orbán rend nagytanácsa javasolta az országos szövetségnek, ahol egyetértettek a választással - mesélte Králl István, aki elismeréssel szólt a legjobb borász vándordíj nyerteséről, Kozmér Lajosról is. Ezt a címet azok kaphatják, akik színvonalasan vesznek részt a szőlő- és bortermelő munkában.

Az átadó utáni műsorban helyi együttesek szerepeltek, így fellépett például a Kinder Rosmarin tánccsoport is. A szabadtéri színpadon bemutatott néptánc sokakat vonzott, ám legalább ilyen vonzó volt a nyitott pincék kínálata is. Az érdeklődők többféle helyi bort kóstolhattak, finom falatok társaságában. Schmidt Attila pincéjénél is így volt ez. Mint kiderült, a borrendi tag, főpohárnok már negyedszer nyerte el nedűjével a Zászlósbor címet. Attila közel 20 éve foglalkozik borászkodással, saját szőlőterületen, de vásárol is. Az idei vegyes fehérbor klasszikus kerti vegyes, tehát csemegeszőlők terméséből állt össze. Ebből vagy 40-féle van benne. Meghatározó fajták: tramini, olaszrizling és piros szlanka. A borász sikeres tavalyi évet tudhat maga mögött - mondta el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!