Hírek

2015.03.10. 16:20

Az idei esztendőben leginkább a gyerekekre koncentrálnak Bicskén

Bicske - Adósság nincs, gyermek hál 'Istennek sok, az adókat nem emelték, a kedvezmények maradtak. Röviden így foglalható össze a városi költségvetés, amely okkal kevesebb a tavalyinál.

Zsohár Melinda

Pálffy Károly polgármester természetesen a többi önkormányzati vezetőhöz hasonlóan a takarékos gazdálkodást hangsúlyozza, hozzátéve: nem alkalmaztak megszorításokat. Idén 2,6 milliárd forintból gazdálkodik a város, a tavalyi négymilliárdhoz képest jelentős csökkenéssel. 2014-ben látványos fejlesztéseket hajtottak végre, s a vonatkozó állami támogatás, valamint a nyertes pályázati összegek is benne foglaltattak a büdzsében. Az idén ezek híján más módszerekkel igyekszik a város gazdaságélénkítő tervekkel előállni.

A lakosságra vonatkozó adót nem emeltek, a telekadót megszüntették. Vállalkozókat várnak e döntéssel, akiknek a kezdeti terheit csökkentik így. A nem magánszemélyek birtokában lévő, befektetési célú ingatlanadót azonban megemelték a hasznosítatlan ingatlanok után többet kell fizetnie a tulajdonosnak. A települési támogatás összege változatlan, mintegy ötvenmillió forint, az önkormányzat által fizetendő rendkívüli támogatásokon sem változtattak, némileg növelték a kifizethető összegeket.

Pálffy Károly: a hasznosítatlan ingatlanok után többet kell fizetni (Fotó: Ivanics Imre)

A költségvetésben a legnagyobb összeget a 300 millió forintos költségvetésű óvoda teszi ki, a gyermekek létszáma nem csökken. A gondozási központ egykori épületét felújítják, s a Szent István útról visszaköltözik eredeti helyére. Újabb járdaszakaszokat újítanak fel, s a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolának a mindenkori elsősei vadonatúj osztályteremben kezdik meg tanulmányaikat. Lépésenként újul meg az épületbelső, ahogy a közös pénztárca engedi.

A közigazgatási átszervezés gőzerővel folyik, több intézmény a polgármesteri hivatalba kerül. Az ügyintézésben ezalatt sem lehet fennakadás, a munkatársak többszörös erőfeszítéssel tesznek eleget feladataiknak. Távolabbi cél a Szent László-patak gátrendszerének kialakítása, ehhez egyelőre nincs elég pénz. A 2010-es árvíz után a vízügyi igazgatóság kikotorta medret, az idén pedig felújítják a Baboshegy alatti zsilipet.

Takarékos gazdálkodást folytatnak továbbra is, mondta el Pálffy Károly. A szociális rendeletet pontosították, a korábban létező támogatásokat megtartása mellett. A segély folyósításának feltétele ezután, hogy a kérelmezőnek hulladékgazdálkodási szerződéssel kell rendelkeznie, a szemetes, elhanyagolt porta kizáró oka a kifizetésnek.

Senkit nem hagynak magára a nehéz élethelyzetében, ám a visszaéléseknek elejét veszik a többiek érdekében, szögezte le a polgármester.

 

Címkék#Bicske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!