Hírek

2014.11.27. 14:15

Megszűnik a polgárdi járás?

A kilenc helyett januártól nyolc járás marad Fejérben, megszűnik a polgárdi közigazgatási területi egység. A finomhangolás mindenképpen szükséges - hangsúlyozta lapunknak a megyei kormánymegbízott.

V. Varga József

Megújult a főutca Polgárdiban, nemrégiben átadták a posta előtti teret, parkot, hamarosan új óvoda épül. Ánfort Csabáné Tünde postavezető és Nyikos László polgármester a téravatón

Január elsejétől megszűnik a Polgárdi járás - ettől hangos manapság a környék. Panaszkodnak a polgárok, protestálnak a polgármesterek. Hol intézhetik ügyeiket az emberek? Már nem arról szól a történet, hogy a lakóhelyükhöz közel? Mi lesz a járási hivatal dolgozóival? Kivel lépnek szövetségre az érintett települések, ha elszakítják őket egymástól? Megoldódtak a tömegközlekedési gondok is? Hogyan alakul a központi orvosi ügyelet sorsa? És a tankerület? Ha a mostani döntés üdvözítő, akkor a 2013-as volt elhamarkodott? A kérdések egyre csak szaporodnak.

A polgármestereket villámcsapásként érte, amikor kézhez vették Simon László kormánymegbízott levelét, melyben arról értesültek, hogy megszűnik a Polgárdi járás - mondta el lapunknak Nyikos László polgármester. Több változat is született az összevonásról, a most élő harmadik a korábbi Enyingi kistérséget élesztené újra, a többiek pedig a Székesfehérvári járáshoz kerülnének.

Amint megtudtuk: a jelenlegi polgárdi kilencek arra kérték a kormányhivatal vezetőjét, képviselje egyöntetű kérésüket, miszerint ne szűnjön meg a Polgárdi járás, hiszen a múlt év januárjától mindannyian a minél jobb együttműködés fejlesztésén dolgoztak, jól működött a közös feladatellátás, és a lakosság is bizonyított. Kifejtették: nem értik az államreform effajta koncepcióját, hiszen az intézkedések nem mutatnak jelentős megtakarítást, viszont újra megbontják az egységet.

A székesfehérvári megbeszélésen - melyen jelen volt mindkét választási körzet országgyűlési képviselője - elhangzott: a hogyanról tudnak tárgyalni, de a járás megszüntetése vitán felülálló, eldöntött tény idézte fel a történéseket Nyikos László. A kilátástalan szélmalomharc víziója így aztán lecsendesítette az elkeseredett településvezetőket. A szürkeállomány persze nem nyugodhat, megkérdőjelezhető elképzelés született a miniszterelnökség berkeiben - mondják. Mi lesz például a járásokba érkező uniós források sorsa újragondolják a koncepciót? Azt még nem tudni, hogy az országban a Polgárdi járás lesz-e az egyetlen, ami megszűnik.

Valóban megszűnik a Polgárdi járás? - tettük fel a Fejér Megyei Kormányhivatalnak címezve a kérdést. Döntés még nincs, de az elképzelések szerint, igen fejtette ki a feol-nak Simon László kormánymegbízott , de mindebből az állampolgárok nem érzékelnek majd semmit. A korábban elcsatolt négyek - Kisláng, Lepsény, Mátyásdomb és Mezőszentgyörgy - visszakerülnek az Enyingi járáshoz; Füle, Jenő, Kőszárhegy, Nádasdladány és Polgárdi pedig a Székesfehérvári járáshoz csatlakozik.

A közigazgatás tekintetében már az év közepén áttekintették a járások működését, nemcsak Fejérben, hanem az ország más megyéiben is. Az erőforrásokat racionálisan, hatékonyan kell használni, melyben a költségtakarékosság elsőbbséget élvez. Amint megtudtuk: erre a finomhangolásra mindenképpen szükség van.

A megszerzett jogosítványok nem vesznek el - húzta alá Simon László. Polgárdiban kirendeltség működik majd, és megmarad az okmányirodai, gyámügyi feladatellátás is. A szolgáltatás színvonala nem csökken, nem kerül senki az utcára. A közlekedés sem okozhat gondot a visszatérő településeknek, és az együttműködés is adott lesz Polgárdival.

Folytatódik az államreform - osztotta meg a kormányzat szándékát lapunkkal a megyei kormányhivatal vezetője. Az állampolgárok számára a leginkább látható eredmény az lesz, hogy egyszerűbbé válik az ügyintézés, és az anyagi terhek is radikálisan csökkennek. A tervek szerint jövőre növelik a kormányablakok számát, Enyingen és Polgárdiban is kormányablakot alakítanak ki - tette hozzá Simon László. Nem szenved csorbát a helyben való ügyintézés sem, a településeken kihelyezett ügysegédek várják az embereket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!