Hírek

2014.02.20. 17:06

Megszületett a döntés: Mezőszilas váltana

Mezőszilas – Az önkormányzat képviselő-testülete, az érvényben lévő kormányrendelet alapján, februári rendkívüli ülésén kezdeményezte a település átcsatolását a Sárbogárdi járástól az Enyingi járáshoz. Mennének.

V. Varga József

Magyar József polgármester a múlt évi Németh László-ünnepségen

Mezőszilas történelmi hagyományai Enyinghez kötődnek – áll egyebek között a grémium indoklásában. A 64-es számú főúton – a két település földrajzi fekvéséből adódóan – a lakosság könnyebben elérheti tömegközlekedési eszközökkel (menetrend szerinti autóbuszjáratokkal) Enyinget, mint Sárbogárdot. Munkaidőben Mezőszilas és Enying között nyolc járatpár közlekedik, míg Szilas és Bogárd között három.

A testület attól is tart, hogy az egészségügyi szakrendelő-intézetek a későbbiekben a járásokhoz kötődnek majd, és így Enying helyett Sárbogárdra kellene – lényegesen rosszabb közlekedési feltételek mellett – utazni a település lakosainak. Enying esetében az állampolgárok közvetlen, személyes részvételéhez kötött – a munkaügyi kirendeltséghez kapcsolódó – teendők és feladatok hatékonyabb ellátását reméli a képviselő-testület.   Amint Magyar József polgármester lapunknak kifejtette: az önkormányzati határozatot felterjesztik a megyei kormányhivatal vezetőjének, aki vélemény- és javaslatkérés céljából megküldi azt az érintett két járási hivatal vezetőjének. Ezt követően a kormánymegbízott, a járási véleményezéssel és feltehetően saját támogató vagy nemleges javaslatával együtt felterjeszti a kérelmet a közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

A miniszter, javaslatát – a vonatkozó szabályoknak megfelelően – az általános önkormányzati választások évében, április 30-áig nyújtja be a kormánynak. A polgármester arra a kérdésünkre, hogy mikor dönthet a kormány, nem tudott választ adni, azt viszont kiemelte, hogy a rendelkezések szerint, támogató döntés esetén az új járásbesorolás az önkormányzati választások napján lép hatályba.   Az elöljáró nem hallgatta el, hogy a támogató kormánydöntés mellett is adódhat még néhány nyitott kérdés. Ilyen lehet például a három települést (Mezőszilas, Igar, Sáregres) összefogó közös önkormányzati hivatal sorsa. Bár Szilas, lakosságszámából adódóan, önállóan is fenntarthat polgármesteri hivatalt.   Sáregres minden bizonnyal marad a Sárbogárdi járásnál, Igar esetében viszont már a múlt évben felmerült, hogy ők szintén járást váltanának. Akkor elutasították kezdeményezésüket, mivel területileg sem kapcsolódtak a szomszédos járáshoz. Ez most megváltozhat. Bognár János, Igar polgármestere érdeklődésünkre elmondta: az idén még nem került szóba képviselő-testületi ülésen a járásváltás szándéka.

A mezőszilasi önkormányzat járásváltási kezdeményezésük pozitív elbírálásában bízik – tette hozzá Magyar József. Megtudtuk: a testületi döntés nyilvános ülésen, több órás vitát követően, képviselői kezdeményezésre név szerinti szavazással, minősített többséggel született meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!