Hírek

2012.08.21. 12:20

Megszívlelendő tanácsok szobanövények ápolásához

Székesfehérvár - A túlzott törődés olykor éppen úgy káros a növényekre nézve is, mint a gyerekeknél. A segítő szándékkal az orchidea alá zúdított vízzel esetleg éppen a növény halálos ítéletét írjuk alá.

B. Kiss László

A növényeknek ugyanúgy szükségük van tápoldatra, mint az embereknek vitaminokra  - hangsúlyozza Jankovics Ilona kertészmérnök, egy virágbolt tulajdonosa. Ma már a tápoldatoknak is több generációja létezik. A régi fajta műtrágyáknak csak egy részét tudják hasznosítani a növények, ráadásul azok terhelik a környezetet, s avasítják a talajt. Ezzel szemben a tápoldatok új generációját képviseli az az élőalgás, kondíciónövelő,   magyar nagydíjas, nanotechnológiás  termék, amelyet a növény levelére kell permetezni. A szert, amely száz százalékban hasznosul és bio,  a  nagyüzemekben is használják előnyös tulajdonságai miatt - tudtuk meg a szakembertől, aki további, a növényápolással kapcsolatos hasznos  tanácsokat is megosztott olvasóinkkal. Az egyik legkényesebb szobanövény, a  páfrány is kedveli a levelére permetezett algát, mert fejlődéséhez fontos a párás környezet.


A szobanövények kedvelői körében a  legújabb sláger az orchidea. Az egzotikus virág látványos népszerűségét jelzi, hogy  már   nagyáruházakban is árusítják, akciózzák. A szoba eleinte oly mutatós dísze azonban sokaknak okoz később szomorúságot, csalódást, mert egy idő után azt tapasztalják, hogy  a szorgos öntözés ellenére száradni kezd.  Ez azonban igencsak félrevezető tünet, amelyet éppen hogy a növény túlöntözése, a kaspóban pangó víz okoz, amely a gyökérzet rothadásához vezet - figyelmeztet  Jankovics Ilona. Az, aki ilyenkor még zúdít egy kis vizet féltett orchideájára  - képletesen szólva - a növény halálos ítéletét írja alá...   Azt a vizet, amit az orchidea  a kaspóból pár óra alatt nem vesz fel, öntsük ki alóla.   Legközelebb pedig akkor öntözzük, ha a föld már teljesen száraz. A kevesebb néha több igazsága általában más növényekre is érvényes. Kivétel persze akad,  ilyen például a  vízipálma.

Ugyancsak  sláger manapság a zamio culcas, köznapi nevén a zamia, amely a lusta asszonyok  és az agglegények idális szobanövénye. Sötétebb helyen, szerényebb fényviszonyok között is szépen fejlődik, s mivel a gyökere tárolja a vizet, túl gyakori öntözést sem kíván. A már kinőtt cserépben is jól érzi magát. A zamiát a lakberendezők is fölfedezték, s előszeretettel alkalmazzák a minimal dizájn jegyeit magukon viselő lakásbelsőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!