Hírek

2013.08.30. 16:55

A hantosi iskola 5., 6. osztályának megmaradásáért harcoltak

Hantos - A tankönyvosztás napján szembesültek a szülők azzal, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ júliusi határozatával szemben mégsem maradhat meg a kis faluban a felső tagozat.

Felháborodott, még inkább elkeseredett szülők, s a hantosi Faluvédő és Kulturális Egyesület tiltakozása is eljutott tegnap hozzánk, miután az iskolában a könyvosztás napjában (két munkanappal a tanévkezdés előtt) azt a tájékoztatást kapták, hogy az ötödik és hatodik osztályosok mégsem maradhatnak a hantosi iskolában. Léhner Balázsné, a hantoson élő hat gyermekét nevelő édesanya július végén még arról tájékoztatta lapunkat, sikerrel jártak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetőjétől, Török Szabolcstól azt a határozatot kapták, hogy az 5. és a 6. évfolyam az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is változatlan formában működik, a gyerekek a hantosi iskolában tanulhatnak továbbra is. Határozatában kiemelte, a kormány, a köznevelést irányító Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten kezeli a kistelepülések iskoláinak működését, ezért született olyan döntés, hogy azon településeken, ahol egyetlen iskola működik, nem szüntethető meg a felső tagozat. A levélben közöltek szerint készültünk az iskolakezdésre, örömmel fogadtuk, hogy gyermekeinknek nem kell nap mint nap Mezőfalvára buszozni. Sok szülő a hír hallatán visszahozta gyermekét Nagylókról, Seregélyesről. Majd szerdán az iskolában a tankönyvosztáskor közölték, mégsem itt lesznek a felsősök mondta zaklatottan Léhner Balázsné, aki az ombudsmanig meg sem állt problémájával. Hangsúlyozta, két gyermeke szeptembertől Székesfehérvárra jár gimnáziumba, a kisebbek azonban még nem érettek a buszozásra. Tegnap délután ott jártunkkor a parkban a hatodikba készülő Bogi épp azzal nyaggatta Léhner Balázsné Anitát, az anyukát, hol kezdi meg az iskolát hétfőtől. A mosolygós kislány elmondta, szíve szerint Hantoson tanulna, a kis közösségben jó a hangulat, szeret ide járni.

Anita nincs egyedül gondjával, a többi szülő sem szeretné feleslegesen utaztatni gyermekét. Rauf Krisztina elárulta, kislánya most készül elsőbe, kisfia azonban már negyedik osztályos lesz szeptembertől, jövőre őt is érintené a változás. Azonban tartós beteg, epilepsziás, a gyógyszerek csak két-három év alatt építhetők le, s annak ellenére, hogy most épp tünetmentes, bármikor lehet rohama. Ezért is szeretné még fiát helyben tudni. Léhner Balázsné az ombudsmant is felhívta, hogy megtudja, miért kaptak ilyen váratlanul szóban utasítást. S megjegyezte, sztrájkra is képes, nem iratja be gyermekét máshová, hétfőn Hantoson lesznek az iskolában. Az ombudsman azonban megjegyezte, az igazolatlan órának számít majd a gyermeknél.

A szülők és Fischer József polgármester megkeresték Ilovszky Edina dunaújvárosi tankerület vezetőt is, aki
előbb úgy tájékoztatta a szülőket, gazdasági okai vannak a döntésnek.

Tegnap délután azonban éppen akkor, amikor Hantoson jártunk, értesítette a szülőket és a polgármestert a tankerület vezetője arról, hogy az 5., 6. évfolyamosok is maradhatnak helyben. A tanításban a Mezőfalváról érkező tanárok segítenek, a korábbi döntés miatt mindössze két tanító maradt az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!