Hírek

2016.02.13. 12:09

Mindenkiből lehet hős!

Ők ketten kitaláltak valamit. Valamit, ami pofon egyszerű. Egy módszert, ami öt lépésből áll, és állításuk szerint 15 perc alatt megtanulható. A gyakorláshoz pedig nem kell más, csak egy labda. Klupács Péter és Mészáros Zalán járja az országot, és tanítja a módszert, amely életet menthet.

Gábor Gina

Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Mindez kortól függetlenül, bárkivel, egészen fiatalokkal is előfordulhat... Éves szinten tehát mintegy 25 ezer emberről van szó! Holott a 60-70 százalékuk hazamehetne a kórházból, ha mi többiek, tudnánk, mit kell tenni, amikor valaki a környezetünkben váratlanul összeesik vagy lefordul a székről... - Mészáros Zalán és Klupács Péter ezekkel a sokkoló adatokkal indított a székesfehérvári Európa klubban, ahol a Hétköznapok akadémiája című sorozat előadóiként mutatták be az általuk kifejlesztett módszert. Egyúttal arra figyelmeztették a résztvevőket: igenis, mindenki lehet hős, képessé válhat az életmentésre.

Sőt, őket hallgatva úgy éreztük: elemi kötelességünk ezt a módszert elsajátítani, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. Németországban az efféle helyzetekben ezer emberből 993-an tudják, mit kell csinálni. Ezzel szemben Magyarországon ezer emberből csak 17 -en...

Klupács Péter és Mészáros Zalán ezért játékos formát dolgozott ki, hogy megmutassa: lehetne másként is. Mindenki megtanulhatja, miként lehet életet menteni, hőssé válni. Egy gyógyszergyár támogatásával elindították a Te vagy a hős! kampányt, és mindenhova elmennek, ahová csak hívják őket... Kettőjüket összeköti a 25 év barátság és a 20 évnyi közös munka az Országos Mentőszolgálatnál. Péter még ma is mentőzik, Zalán átigazolt a gyógyszeriparba, de közös ügyükké vált a felvilágosító munka.

Az előtérben Klupács Péter azt tanítja, miként kulcsoljuk össze a kezünket, hogy aztán nyújtott karral 3-5 centi mélyen, percenként százszor nyomjuk le nyomjuk a bajbajutott ember mellkasát. A háttérben Mészáros Zalán a labdával, mozdulat gyakorlására szolgáló eszközzel
Fotó: Koppán Viktor

Hogy miért? Megesett, őket hibáztatták, hogy nem értek oda időben. Pedig a hirtelen szívhalál esetén a közelben tartózkodókon nagyon sok múlik. Szerveink többsége tartós károsodás nélkül átvészeli az órákon át tartó oxigénhiányt - az agy kivételével! Négy perc után ugyanis az agysejtek elpusztulnak, a károsodás visszafordíthatatlanná válik. Ennyi időnk van tehát, ha valaki összeesik a közelünkben és nincs keringése. Négy perc alatt egyetlen mentőkocsi se ér ki, mi viszont négy perc alatt rengeteget tehetünk.

Persze, gyorsan kell cselekednünk, hiszen nem olyan sok ez a négy perc, hiszen teljesen váratlanul történik minden. Ennek illusztrálására Péter és Zalán fel is idézett egy tipikus alaphelyzetet. Az asszony főz a konyhában, a férje tévét néz a szobában. Az asszony hatalmas puffanást hall. A férje ekkor fordult le a székről, de az asszony először csak bekiabál: mi történt? És múlik az idő, amíg be nem megy, fel nem fedezi a földön fekvő férfit. Péter és Zalán sorra vették a lépéseket, mi mindent kell csinálni? Meggyőződünk, hogy eszméletét veszítette-e? Ha igen: hiába rázom, nem reagál. Ekkor megfordítjuk a földön fekvő embert, úgy, hogy belelássunk az arcába, így kiderül, él-e még. A nyelv légzési akadályt képezhet, hiszen hátracsúszhat, ezért átjárható légutat kell teremtenünk. Megmutatták, miként kell hátrahajtani a bajbajutott ember fejét, hogy a száj-orr- légcső-garat vonalán - ahogy mondták - közös csövet képezzünk. Vizsgálnunk kell, hogy emelkedik-e, mert ha nincs légzés, beállt a halál. Figyeljük a mellkast, míg elszámolunk húszig. Ha nem lélegzik, elkezdhetjük a mentést. Az a dolgunk, hogy átvegyük a szív szerepét, keringessük a vért, oxigénnel lássuk el az agyat, meghosszabbítsuk azt a bizonyos kritikus négy percet. Voltaképpen nem mi élesztünk újra, azt a mentőszolgálat szakemberei teszik meg, korszerű eszközökkel, amikor újraindítják a szívet.

Péter és Zalán megmutatták, miként kell a két tenyerünket egymásra helyezni, és nyújtott kézzel, 3-5 centi mélyen, percenként százszor lenyomni középen a mellkast.

Meg is mutatták, hogyan kell életet menteni
Fotó: Koppán Viktor

Nos, a mozdulat gyakorlásához pofonegyszerű eszközt találtak: a labdát! Ahhoz pedig, hogy megérezzük a ritmust, bekapcsolták a zenét, de állítják, a Kis karácsony, nagy karácsony ritmusa is segít. S hogy az újraélesztés közben bordát törhetünk-e? Előfordulhat - hangzott a válasz, de a borda összeforr. Mi az, ahhoz képest, hogy a földön fekvő ember életben marad? Az újraélesztés sokáig eltarthat, néhány perc után telefonálhatunk segítségért, majd az oxigén pumpálását az agyba újra kell kezdenünk, amíg a szakemberek meg nem érkeznek...

A módszer egy csomó díjat nyert, ma 58 országban oktatják. Péter és Zalán pedig mindenhova elmegy tanítani: mostanában Paksot járják majd, az ottani iskolákat. Azt tervezik, hogy a testnevelő tanárokat tanítják meg az újraélesztésre: ez az az iskolai óra, ahol a legtermészetesebben továbbadhatók a tudnivalók. Labda is van hozzá...

A legbizarrabb élményük, amikor egy óriási koncert
előtt, vagy háromezer embernek tartottak bemutatót. Azt hitték, a kutya se figyelt rájuk, de másnap ismét rengetegen kattintottak rá az interneten az oktatófilmjükre.

Sokfelé hívják őket: ezért furcsállják, hogy éppen szűkebb pátriájukból, Fehérvárról kicsi az érdeklődés...

Pedig fesztiválok, nagy koncertek Székesfehérváron is jócskán akadnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!