Hírek

2016.06.03. 08:25

Megmentőjére vár az egyedülálló gőzmalom

A járókelők csak egy potyogó vakolatú, betört ablakú épületet látnak kívülről, pedig a királysori egykori gőzmalom európai szinten is ritkaság. Mits Elemérné, aki 1963-tól kezdve dolgozott itt, s aki ma is a malom „udvarában” lakik, úgy érzi, a szeme láttára válik semmivé ez a páratlan érték. Vagy talán mégsem?

Házi Péter

Mits Elemérné Éva 1963- óta nap mint nap látja a malmot a kertjéből, úgy érzi, a szeme előtt válik semmivé ez az érték

A hengerszékek tompa, de mégis megnyugtató zaja évek óta nagyon hiányzik Mits Elemérné Évának, aki 1963-ban lépte át először az ország egyetlen faszerkezetes malmának kapuját. Ötvenhárom éve lakik a királysori gőzmalom udvarában lévő, egykor vállalati bérlakásban, ahová férjével azért költöztek, mert Elemér lett a Fejér Megyei Gabonaforgalmi Vállalat műszaki osztályvezetője.

Utoljára novemberben tartottak bejárást az akkor már négy éve bezárt tanmalomban. A gépek és az épület állapota azóta sem lett jobb

- A hatvanas évek elején még lovaskocsival vitték a malomból a lisztet a Zrínyi utcai sütőüzembe, aztán később megjelentek a teherautók is, hiszen éjjel-nappal, három műszakban ment itt az őrlés. Soha nem felejtem el a frissen őrölt liszt illatát, amikor a lezsákoló 85 kilós zsákjába folyt bele a friss őrlemény. A nyolc kiszerelő aztán egy csőrendszer segítségével osztotta szét egykilós csomagokra a friss lisztet - idézi fel a malom hatvanas évekbeli fénykorát Éva, akinek máig a szeme előtt van az a tisztaság, amit minden műszak végén maguk után hagytak az itt dolgozók. Mivel a malomban nem lehetett nedvesség, a fapadlót nem felmosták, hanem felsúrolták egy partvisra csavart száraz ruhával, de olyan alapossággal, hogy a végén csak úgy ragyogott minden. Mits Elemérné adminisztrátorként dolgozott a vállalatnál, s jól ismerte a malom minden alkalmazottját, a szitaőröket, akik a szitapadokat figyelték, takarították, no meg a molnárokat, akiknek a kisujjában volt az őrlés teljes folyamata, s azonnal tudták, hol és mikor kell beavatkozni, hogy tényleg a legjobb minőségű liszt készüljön el.

De ha már a liszt minőségénél tartunk, azt is érdemes megemlíteni, hogy ebben a malomban először egy mosókádba került a búza, aztán légbefúvással érték el a gabona kívánt szárazságát. Ezután került csak a koptatóba a búza, ahol az őrlés előtt megszabadították a felesleges külső rétegektől. A nullás liszttől a rétesliszten át egészen a grahamlisztig mindent képes volt előállítani ez a malom, amely egykor az Akóts testvérek, Gyula és János tulajdonában működött. A gőzmalmot 1951-ben államosították, ekkor cserélték le a vezérgépeket, hogy a szerkezet nagyobb mennyiségű búza megőrlésére legyen ugyanannyi idő alatt képes. A gőzt ekkor váltotta fel a villanymotor a háromszintes, gyönyörű vörösfenyő tartógerendákra épített malomban, ahol elképesztő bravúros megoldással ma is ez az egyetlen villanymotor hajtja (pontosabban hajtaná) a gépezet nyolcvan százalékát, mindeféle, hihetetlen módon csavarodó szíjáttétekkel.

- A csúszdát, amin a liszteszsákokat engedték ki a malomból az udvaron várakozó teherautók platójára, az egyik javításkor valószínűleg rosszul szerelték össze. Így, amikor a malom vezetője, Neumann László - aki köztudottan nagy Vidi-drukker volt - valahogy ráesett a csúszdára és végül az udvaron kötött ki. Az esés miatt elvesztette az eszméletét, s amikor a kórházban magához tért, csak annyit kérdezett: mennyi az idő? Merthogy neki mindenképpen ott kell lennie a meccsen - hasonló anekdoták sokaságát tudná felidézni Mits Elemérné, ám úgy látja, jelenleg sajnos nincs ok a vidámságra.

Magyarország, de valószínűleg Európa egyetlen megmaradt faszerkezetes malmát ugyanis, ahol a hetvenes években kezdték a molnárképzést, 2011-ben, miután a molnárképzésre nem volt igény, bezárták. Azóta várja sorsának jobbra fordulását.

- Csak nehogy túl késő legyen! Az épület vakolata, amelyet a hetvenes években újítottak fel, folyamatosan potyog, a díszítőtéglák is kilazultak, néha egy-egy leesik - mondja szomorúan Éva, aki úgy érzi, a szeme láttára válik semmivé a malom. Mint mondja, nagyon szeretné megélni, hogy újra élet költözik az ódon falak közé.

Nem egyszerű azonban a helyzet a bonyolult tulajdonviszonyok miatt: az épület az önkormányzat tulajdonában van, de a Szent István Szakképző Iskola - amelyhez a malom tartozik - meg a földművelésügyi minisztérium fennhatósága alatt működik. 2013-ban megpróbálták újraindítani a molnárképzést, de nem volt elég jelentkező. A minisztérium lapunknak küldött álláspontja szerint a jövőben sem várható, hogy a malomipari szakképzés újraindításához elegendő érdeklődő legyen, ezért a tanmalom szakképzési célú hasznosítása továbbra sem megvalósítható. Amint írják: A Földművelésügyi Minisztérium nyitott arra, hogy a város tulajdonát képező ingatlan további, akár muzeális célú hasznosítását segítse. A székesfehérvári önkormányzat szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola vagyonkezelésében van a malom. Amennyiben az iskola fenntartójának, a földművelésügyi minisztériumnak van a felújításra, vagy a kulturális célú hasznosításra javaslata, abban szívesen partner lesz Székesfehérvár önkormányzata. - válaszolták kérdésünkre.

Az utolsó bejárást egyébként 2014 novemberében tartották az egyre rosszabb állapotú épületben. Akkor is mindenki elmondta, milyen páratlan értékről van szó és milyen fontos lenne megmenteni a malmot. Annak idején az iskola komoly szakembereket kért fel, mérjék fel, mennyibe kerülne az újraindítás. Nos, ha csak a gépek, a szerkezet alapos felújításáról beszélünk, az nagyjából húszmillióba került volna két évvel ezelőtt, de közel ekkora tétel lenne a szükséges hatósági engedélyek beszerzése és akkor a két betonsiló felújításáról még nem is beszéltünk. Más persze a helyzet, ha csak múzeumban gondolkodunk, mert ekkor a hatósági engedélyekre nincs szükség. Egy látványmalom kialakítása sem két fillér, hiszen maga az épület is megérett a felújításra. Egy biztos: kár lenne ezt a valóban egyedi értéket végképp veszni hagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!