Hírek

2014.02.26. 17:40

Megmarad a sóstói tanösvény!

Székesfehérvár - A kalandparkot építő cég, az önkormányzat és a Gaja Egyesület vett részt azon a találkozón, ahol eldőlt, a sóstói tanösvény másik oldalára helyezik át a készülő létesítmény kerítését, így a tanösvény ismét használható lesz.

Házi Péter

Egy héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a sóstói tanösvényen rendszeresen járók, környezetvédők kerítésbe akadtak a tanösvény déli része felé menet, miután az épülő kalandparkot körbekerítette a beruházó, s így az ösvény egy szakasza a kerítésen belülre került.

Cikkünket követően Cser-Palkovics András azonnali egyeztetést hívott össze, s mint tőle megtudtuk, meg is született az egyezség. A megállapodás szerint a kalandpark kerítésének nyomvonala a tanösvény Sárkeresztúri út felé eső oldalára kerül át, így a kerítés már nem vágja majd ketté a gyalogutat: - Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a tanösvény nyomvonala nem módosulhat. Az építtető cég is rugalmasan, együttműködően állt a problémához, így remélem, mindenki számára elfogadható megoldás született - mondta Székesfehérvár polgármestere.

A sóstói Zöld tanyán sok a rendezvény, az épülő kalandpark megálmodója íjászpályát is megépít majd az új létesítmény területén, s számos gyermekeknek, idősebbeknek szóló program szervezését is ígéri, összhangban a Sóstó filozófiájával, üzenetével (Fotó: FMH-archív)

 

- Természetesen áthelyezzük a kerítést, örülök, hogy gyorsan sikerült tisztázni a félreértést, ami a helyrajzi szám miatt alakulhatott ki, remélem, hogy most már nyugodt körülmények között folytatódhat a mászó- és kalandpark építése. Ha majd elkészül, szeretnénk az iskolásokat is fogadni, de az íjászoknak is szívesen helyet adnánk, a területen számos közösségi rendezvényt tervezünk, ami véleményem szerint csak segíti azt, hogy a Sóstó vonzóbb és érdekesebb legyen - mondta a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére Hordó József, a területet a várostól bérbe vevő, a létesítményt építő cégvezetője.

- Eddig hiányzott a valódi civil kontroll, az információátadás, fontos, hogy a jövőben ez ne így legyen, tudjunk minden lépésről a területet illetően - mondta a megállapodással kapcsolatban Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, aki szerint a terület 2012-es bejárásakor is arról volt szó, ami most végre megvalósul a kerítések helyét illetően.

 

Lesz helye a madárkertnek is

Székesfehérvár – Marad-e hely a Sóstón a régóta tervezett madárkertnek? – kérdezték az elképzelés megvalósulásáért aggódók. A Sóstóra évekkel ezelőtt megálmodott, különféle madarakat bemutató Királyi Madárkert megvalósulásáért aggódók is megkeresték lapunkat, látva a kalandpark miatti bekerítést. Azt kérdezték, marad-e még helye a fejlesztésnek? Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője kérdésünkre elmondta, némileg ő is meglepődött a bekerítésen, de bízik benne, hogy a kalandpark melletti területen biztosít nekik elegendő helyet az önkormányzat. Ez ügyben tudomása szerint márciusban várható egyeztetés. Ezt megkeresésünkre megerősítette Cser-Palkovics András polgármester is, aki kiemelte, a város továbbra is elkötelezett a 2010-e megállapodás mellett, miszerint helyet biztosítanak a Sóstón a meggyógyított madarakat bemutató, országosan is egyedi madárkertnek, amely ideális helyszíne lenne a madármentő központnak. Információink szerint az önkormányzat nemrég megvásárolta a tanösvény bejárata melletti, civil szervezet tulajdonában lévő faházat, amely a madárkert bázisa lehet, illetve helyet adhat a környék civil szervezetei számára is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!