Hírek

2015.08.11. 14:16

Megint a régi lehet a bodajki tófürdő

Bodajk - A tófürdőből a vizet ideiglenesen eresztették le, az alga, a hínár ellen pedig vízforgatóval veszik fel a küzdelmet.

B. Kiss László

Korábban képeslap is készült róla, amely hasonló szemszögből mutatja a bodajki tófürdőt, mint a cikkhez mellékelt fotó. Előtérben a víztükör, háttérben pedig a kegytemplom, és a csupasz kálvária, amely küllemében is a Golgotát idézi. Festő ecsetjére kívánkozó látvány mondhatnánk patetikusan. A tófürdő nem csak a helyeik, de a környékbeliek körében is kedvelt kirándulóhely volt a legutóbbi időkig, hiszen vize kristálytiszta. Még most is - állítja Wurczinger Lóránt polgármester - , amikor pedig elalgásodott, alján hínár tenyészik, tetején pedig békanyál úszik.

Festő ecsetjére kívánkozik a látvány, amikor tele a tófürdő medencéje és a vízen nem úszkál békanyál, s alját nem borítja hínár

A tófürdő terjedelmes medencéjét évekkel ezelőtt még mesterségesen táplálták. A belé hullott avart, szemetet rendszeresen lehalászták. Igazán hangulatos színfoltja volt a településnek. A tófürdő úgymond kálváriája a karsztvizek újbóli felbukkanásával vette kezdetét. A bauxitbányászát felhagyásával jelentősen megemelkedett a földben levő karsztvíz szintje, és a víz feltört Bodajk alacsonyabban fekvő részein is. Még az elmúlt választási ciklusban döntött úgy az önkormányzati testület, hogy a tófürdő alját borító anyagpaplant fölszedik. Ettől azt remélték, hogy a karsztvíz így majd a tófürdő, körben kibetonozott medencéjében tör föl, és nem fogja veszélyeztetni a környező ingatlanokat. Miután azonban természetes módon kezdett el feltelni a tómeder, megjelent az alga, a hínár. Erre azt találták ki, hogy növényvédő amurokat telepítenek a vízbe. Az ötlet azonban nem vált be, a halak túlnépesedtek, úgyhogy azokat - még ugyancsak az előző ciklusban - lehalászták.

A tóval kapcsolatos legújabb fejleményekről a tavaly ősszel először megválasztott elöljárót, Wurczinger Lórántot kérdeztük.

- A tófürdőben a vízszint jelenleg azért olyan alacsony, mert a vizet leeresztették. Erre azért volt szükség, mert a tó leeresztésére, a felesleges víz elszállítására szolgáló Malom-csatornát most tisztítja, illetve mélyíti és szélesíti a Vértesaljai Vízi Társulat. Ezáltal gyorsabb lesz a víz áramlása, aminek következtében szárazabbá válnak a partján fekvő területek - mondta el a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzat vásárolt egy vízforgató berendezést. Ez - reményeik szerint - meggátolja majd a tófürdő vizének bezöldülését , amely azért következik be, mert a tavat tápláló, s felszín alól előtörő vizekben kevés az oxigén.

Ha végeztek a csatorna tisztításával, elzárják a zsilipet, és a jelenlegi, percenkénti három köbméternyi vízhozam mellett három nap alatt feltelik a meder. Eztán elhelyezik a vízforgatót, s majd elválik: beváltja-e a szerkezet a hozzá fűzött reményeket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!