Hírek

2016.11.11. 16:45

Alázás mesterfokon - Márhoffer László még mindig nem tudta feldolgozni a történteket

Székesfehérvár - Márhoffer Lászlót néhány nappal ezelőtt egy biztonsági őr megalázó módon távolította el az egyik bevásárlóközpont területéről, pedig ő nem vétett semmit, csak olvasott.

Laci Patrícia

Panaszosunk, Márhoffer László még most sem hiszi el, mit is kellett átélnie november 9-én, szerdán reggel.

- Az egyik bevásárlóközpont ebédlőjében olvastam az újságot. Ám az egyik biztonsági őr odajött hozzám, s arra utasított, hogy távozzak - kezdett bele történetébe a 62 éves hajléktalan.

László próbálta megérdeklődni az őrtől, miért kell elmennie, de választ nem kapott, csak újabb utasítást a távozásra. Panaszosunk, mivel nem értette, mi a baj azzal, ha valaki újságot olvas reggel egy asztalnál, maradt tovább a helyén, majd ezután jött el a baj.

- A biztonsági őr szétdobálta a személyes dolgaimat, ezután megragadott az ingemnél fogva, s szó szerint végighúzott az áruház egyik bejáratáig, aztán kidobott engem onnan a cuccaimmal együtt. Utoljára talán a katonaságban aláztak meg engem ennyire - emlékezett vissza az úr.

A panaszos elmesélte, hajléktalanként eltöltött évei alatt ilyen embertelen módon még nem viselkedtek vele.

Márhoffer László azon a helyszínen állt, ahonnan a szétdobált személyes tárgyait kellett összeszednie a földről az eset után
Fotó: A szerző

- Egyszer elbóbiskoltam az említett bevásárlóközpontban, s akkor is odalépett elém az őr, hogy távozzak. Én ezt meg is tettem, hiszen tudtam, hogy miért szóltak rám - tette hozzá László, aki bejelentést is tett a rendőrségen a szerdai esettel kapcsolatban.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, Sipos Mónikától megtudtuk, hogy az ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A
rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket.

A témával kapcsolatban felkerestük a bevásárlóközpont vezetőségét. Szabó Gabriella üzemeltetési igazgató megnézte a kamerafelvételt, s nagyon elkeserítették őt a látottak, ráadásul a hölgyet elég mélyen érinti a hajléktalan kérdés.

- Nehezen tudom megemészteni a társadalmi egyenlőtlenségekből fakadó anomáliákat, s az elesettek kiszolgáltatottságát - mondta az üzemeltetési igazgató, aki bár a felvételen nem hallotta a párbeszédet, de a biztonsági őr még így is nagyot hibázott.

- Sokszor agresszívan viselkedő, másokra veszélyes, illetve megjelenésükben nem tolerálható emberekkel szemben kell intézkedniük az őröknek. Az ételudvaron gyakran gond, hogy csúcsidőben nem fogyasztó csoportok foglalják el a helyeket, így az étkezni próbálók nem tudnak leülni. Ezekre az esetekre természetesen utasítás van, hogy az őröknek intézkedniük kell, de tettlegességig nem fajulhat a konfliktus, testi kényszerítést nem alkalmazhatnak.

Bizony a látszat ellenére néha nem könnyű a munkájuk, nekem pedig nem egyszerű úgy utasítást adni, hogy egy igen vékony mezsgyén egyensúlyozunk a törvényesség és az elvárások között. De semmi sem menthet fel minket az ilyen viselkedés alól! Az érintett biztonsági őrt eltávolítjuk a pláza kötelékéből - tette hozzá Szabó Gabriella.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!