Hírek

2013.01.25. 11:28

Megalakult a Pázmándi Spájz Egyesület

Pázmánd - A településen sok civil szervezet működik, az aktív közösség legutóbb azért jött össze, hogy a helyi termelők összefogását szorgalmazva megalakítsa a Pázmándi Spájzot.

Miskei Anita

A városi ember is szívesen jár a piacra, veszi a házi tojást, keresi a háztáji kolbászt. Vidéken sincs ez másként, bár sok mindent megtermelnek a helyiek, így a pázmándiak is a háznál. Mindenütt azonban nem lehet tojást is, kecskét is tartani, disznót nevelni, vagy hatalmas kertet művelni.

Éppen ezért összefogtak, s megalakították a Pázmándi Spájz Egyesületet - mesélte az elnök, Nagy Viktória. Hozzátette, az alelnök Kerkuska Csaba, az egyesület titkára pedig Gulyás Nikoletta lett. - Tavaly egy kis bemutatóval, kóstoltatással tettük próbára magunkat a Manó Vendégház udvarán. A rögtönzött piacon Pázmánd termelőinek a portékáit terítettük ki az asztalokra. Volt itt méz, sajt, füstölt kolbász, zöldség, gyümölcs, sütemények, bor, forralt bor, tea, kézműves termékek. A spájz termelőinek finomságai iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy elhatároztuk, létrehozzuk az egyesületet - mondta Nagy Viktória.

Az egyesület alakuló ülésen Nagy Viktóriát elnökké, Kerkuska Csabát alelnökké választották (Fotó: Kerkuska Csaba)

Hozzáfűzte, az alakuló közgyűlést egy előadássorozat előzte meg, ahol a termelőknek, gazdálkodóknak sok hasznos információval szolgált Domján Gábor hatósági állatorvos, Nagy János falugaszdász valamint Heiden Andrea a helyi Leader csoporttól.
- Az egyesület húsz alapító taggal jött létre azzal a céllal, hogy a helyi mezőgazdasági és ehhez kapcsolódó ős- és kistermelők érdekvédelmi és értékesítési szövetségi kereteit kialakítsa. Fontos számunkra a hagyományőrző, turisztikai események rendezése. Segítjük a helyi termelők piacra jutását. Az elnök terveikről is beszámolt:

- Minden helyi termelőt szeretnénk segíteni, ezen felül hagyományos vásárokat, piacokat tartanánk laci konyhával, kemencével, kenyérsütéssel, árusokkal - mondta. Majd megjegyezte, az őszi, téli időszakban klub esteket rendeznek, ahol a termelők bemutatkozhatnak, kóstoltathatnak.  Végül hozzáfűzte, a pázmándi spájznak nem csak az a célja, hogy a termelők túladjanak portékáikon, hanem az is, hogy a munka, a hagyományőrzés a közösség feladatává váljon, amit természetesen, s hittel végeznek a gyerekek is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!