Hírek

2013.03.15. 11:06

Még mindig százak a fehérvári melegedő helyeken

Még mindig több száz ember rostokol a megyeszékhelyen megnyitott melegedő helyeken. Az időjárás egészen képtelen helyzeteket eredményezett.

Klecska Ernő

Legtöbben a Technika Házában és  a Teleki gimnázium Sziget utcai általános iskolájában vannak. Ezekben a percekben mindkét helyen civilek kezdtek zsíroskenyér és teaosztásba.

Fotók: Lovász Lilla

A fehérvári Civil Központban, a volt Technika Házában éjjel közel háromszázan voltak, számuk reggel óta folyamatosan csökken, most 150-en lehetnek. Az emeleten hosszú sorok állnak a teaosztásnál. Sokan a színházteremben alszanak. Több család is kutyákkal akadt el, az állatokat külön szobákban helyezték el gazdáikkal a földszinten. Mindenki a hírekre vár, amint egy híradó elkezdődik, szinte meglepik a várakozók az információs pultot.



A Sziget utcai iskolában mindkét tornaterem dugig van. Az iskola bejáratánál két elektromos hosszabbító - tömött sorokban állnak az emberek, hogy feltölthessék mobiltelefonjaikat. Egy kisebb teremben három tucat gyermekes család – nekik nemrég egy közelben lakó hölgy frissen sütött pogácsát hozott. Az emberek itt is főleg az információra várnak. Itt tévé nincs, mindenki az internetes telefonokon lóg.



Rafting a Civil Házban  

Egészen képtelen helyzeteket eredményezett a váratlan márciusi hóesés. A Székesfehérváron rekedt, az éjszakát melegedő helyeken átvészelő emberek közül volt, aki rafting-túrára indult Horvátországba, de négy órás várakozás után végül elhagyta a bedugult autópályát és a melegedőnek megnyitott Civil Házban kötött ki. A kutyákkal érkező budapesti Veresék négyen, két kutyával Somlóra indultak volna, de miután este 8 órától majdnem éjfélig a fehérvári szakasznál araszoltak, ők is betértek a városba. A két kutya, Poli és Sába miatt külön „szobát”, egy korábbi üres irodát kaptak. Veres László, Pulfer Adrienn, Veres Judit és Fonyódi Valéria folyamatosan figyeli a híreket, hogy mikor nyitják meg az utakat.

 

Innen - ahogy mondják – tovább már nem mennének, csak haza szeretnének jutni. A Civil Ház színháztermében többen is a székekben alszanak, de az emeleti nagy termekben is sokan vannak. Itt-ott hálózsákos emberek, szinte mindenki telefonál. Vannak itt Miskolcról, Mosonmagyaróvárról, Bajáról és Szegedről. Egy teremben húsz vidám fiatal - ők Badacsonyba indultak autókkal, de itt ragadtak. Haatalmas ovációval fogadják fotósunkat. Szószólójuk Nyíri Boglárka, Kresz-Guther Péter és Bólya Tamara. Úgy látszik, ők nem csinálnak nagy drámát a történtekből. Az épület földszintjén kisebb tömeg verődik össze minden alkalommal az információs pult mellett, ahol Nagy Sándor két napja áll szolgálatban. Ő igazított útba az első érkezőket – 270-nél abbahagyta a számolást – mondta.

A Civil Háznál, Éppen úgy, mint a másik nagy befogadó hely, a Sziget utcai iskolánál, közterület-felügyelők vannak. Az ő feladatuk minden bizonnyal a rend fenntartása – eddig rendbontásról egyik helyről sem érkezett információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!