Hírek

2016.11.30. 16:35

Még hat hét a középiskolai felvételiig

E napokban zajlanak szerte a megyében, így Fehérváron is a nyolcadikosoknak szervezett felvételi tájékoztatók és nyílt napok a középiskolákban. A diákoknak és szüleiknek most is azt javasolják: nézzenek körül több helyen és ne csak egy intézményt válasszanak ki!

Kocsis Noémi

Nyílt nap a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumban, a nagyterem gyakorlatilag tele van szülőkkel és nagykamaszokkal. Az iskola vetítéses tájékoztatója során többször megélénkül a közönség, például akkor, mikor kiderül, tavaly hányszoros is volt a túljelentkezés. Ilyenkor sokakban felmerül a kétely: mi lesz, ha az én gyerekemet nem veszik fel gimnáziumba, szakközépiskolába? Egyáltalán: hány helyre jelentkezzen, ha ő például kifejezetten informatikus/szakács/egyetemi tanár akar majd később lenni?

A technikai jellegű dolgokra az Oktatási Hivatal www.oktatas.hu című honlapján mind választ kaphatunk, itt követhetjük nyomon a határidőket, a benyújtandó dokumentumok listáját, a pontszámítások menetét (bár utóbbi intézményenként eltérő lehet), tájékozódhatunk a tavalyi írásbelikről is. Könyv alakú középiskolai felvételi tájékoztatót idén már nem ad ki az illetékes, ám sajnos a CD-változat sem érkezett még meg az iskolákhoz (ezekből tavaly sem jutott minden érdeklődőnek), így marad az internet és az iskolai nyílt napok. Ezeken kérdezzünk bátran, ismerkedjünk a kiszemelt intézménnyel! Jó tudni, hogy a nyolcadikosok ingyenesen jelölhetnek meg bármennyi középiskolát (egyesével kitöltött felvételi lapokon), s mindenkinek azt javasolják, ne egyetlen intézményt írjon be, legyen minimum két vésztartalékja is! Ha a gyermek csökönyösen ragaszkodik egyetlen iskolához (mert például a barátai is oda készülnek), akkor is írja be a céliskola még egy tagozatát! Engedjük a gyermeknek, hogy azt jelölje be, amit ő szeretne – még akkor is, ha mi úgy látjuk, oda biztosan nem fogják felvenni a tanulmányi eredményei alapján. Ám kössünk kompromisszumot, és írjon be néhány olyan szakot, iskolát is, amelyet mi látunk számára esélyesnek. Néhány szakmánál alkalmassági igazolást is kérnek – asztmás diákot például nem minden szakmára vesznek fel, ezeknek is érdemes utána nézni az oktatási hivatal honlapján!

Az első észban tartandó dátum: december 9. Eddig kell az általános iskolájukban jelezni, hol szeretnék megírni majd a 2017. január 21-i központi írásbeli felvételit. Ez teljesen más iskola is lehet, mint ahova a diák amúgy készül – Fehérváron 12 ilyen kijelölt középiskolában lehet írásbelizni. A február 9-ig visszakapott hitelesített értékelőlapot február 15-ig kell benyújtani a céliskolákhoz. Március 10-én mindenhol kiteszik az ideiglenes felvételi jegyzéket, április 26-ig pedig levélben is megkapja a diák az értesítést, sikerült-e bejutni a céliskolába, vagy másikat kell választania a listájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!