Hírek

2016.01.13. 17:12

Még az idén megkezdődhet a 15 milliárdos beruházás

Székesfehérvár - Új szerepben a megyei önkormányzat. Intézményei már nincsenek, ugyanakkor számos milliárd fölött diszponál. Molnár Krisztiánt, a megyei közgyűlés elnökét kérdeztük.

B. Kiss László

- A rendszerváltást követően volt egy időszak, amikor mintha veszélybe került volna a megyék léte. A megyék aztán megmaradtak, a szerepük azonban jócskán megváltozott...

- Valóban volt 2006 és 2010 között a megyék életében egy krízishelyzet. Miután az akkori kormányzat egy tollvonással nem tudta megszüntetni a megyéket, mert ehhez kétharmados többség kellet volna az országgyűlésben, úgy döntöttek, kivéreztetik azokat. A megyék fenntartásában levő intézmények számára folyósított normatívákat ezért a szükségesnek a 25-50 százalékára csökkentették. Mivel a megyék nem rendelkeztek saját bevétellel, az intézményeik működtetésének költségeit hitelek felvételével, kötvénykibocsátással teremtették elő. Ennek következtében azonban drámai módon eladósodtak.

- Minek köszönhették, hogy mégis megmenekültek?

- Annak, hogy az új kormány 2011 végén átvállalta a megyei önkormányzatok adósságait. Ugyanakkor új szerepet osztott a megyékre. Az általuk fenntartott intézmények átkerültek az államhoz, a megyék fő feladata pedig a település- és területfejlesztés lett, és ennek megfelelően komoly szerepet kaptak a források elosztásában is. Az átallás persze nem ment máról holnapra. Eme forráselosztó szerep megalapozása másfél-két évig tartott. Ezen idő alatt kidolgoztuk a megye területfejlesztési programját és az úgynevezett integrált területi programot. A program-alkotásnál egyébként új metódust alkalmaztunk, mivel Fejér mind a 108 településén - az önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak segítségével - felmértük a tényleges igényeket azért, hogy az uniós forrásokat valóban a meglevő szükségletek kielégítésére fordíthassuk.

Molnár Krisztián. Fejér megye a TOP forrásokból 2014 és 2020 között 32 milliárd fölött rendelkezik. Fotó: Koppán Viktor

- Mennyi pénz fölött rendelkezik a megye?

- Fejér megye a Területfejlesztési és településfejlesztési operatív program, a TOP forrásaiból a 2014-2020 közötti időszakban 32 milliárd forint fölött rendelkezik. Ezen felül a megyei jogú városok - Székesfehérvár és Dunaújváros - mintegy 16,7 milliárd, illetve 7 milliárd forint felosztásáról dönthet. Az összeg pontos nagysága a mindenkori euró árfolyam függvénye. A fejlesztésekről, a pénz felhasználásáról egyébként a megye és a két említett város folyamatosan egyeztet.

- Miként vonná meg a megyei közgyűlés múlt évi munkájának mérlegét?

- Igazán sikeresnek ítélem a munkát, hiszen az említett dokumentumok elkészítésével megalapoztuk a TOP források átgondolt felhasználását. Más források terhére ugyanakkor már elvégeztünk bizonyos terület- illetve településfejlesztési feladatokat. Ezek közül a legjelentősebb a hat települést érintő, összességében 1,1 milliárd forint értékű kerékpárút építése volt. Az év végével kiírásra kerültek a TOP forrásokra az első pályázatok. A települések első körben a négy és öt számjegyű utak fejlesztésére, belterületi csapadékvíz elvezetésére, kerékpárútra, az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, városrehabilitációra, a szociális alapszolgáltatás fejlesztésére pályázhatnak.

- A megye részt vállal a Velencei-tó és környéke, Váli-völgy, Vértes Fejlesztési Tanács működtetésében is...

- A tanács égisze alatt elkészültek például a tótól a Bicske irányába vezető kerékpárút tervei, és a tanács 791 millió forintért elkészíttette a Velencei-tó teljes partvédelme felújításának tervét is. A 15 milliárdos beruházás - reményeink szerint - már 2016-ban megkezdődik.

- Milyen feladatok várnak a megyére az idén?

- Bár az említett TOP források felhasználására hat év áll rendelkezésre, a cél az, hogy a pénzt minél előbb lekössék a települések, és minél előbb megkezdjék a fejlesztéseket. Így a lakosság mielőbb élvezheti azok előnyeit. A források felhasználása kapcsán fontos feladat továbbá, hogy meginduljon a megye déli részének felzárkóztatása.

- Az ország talán legfiatalabb megyei közgyűlési elnöke. Magánemberként mire emlékszik vissza a legszívesebben a múlt évből?

- Azt, hogy 33 évesen én lehetek a legfiatalabb közgyűlési elnök, óriási szakmai megtiszteltetésnek érzem. Magánemberként annak örülök leginkább, hogy napról napra láthatom: a Jóisten segedelmével miként cseperedik 15 hónapos kisgyermekünk. Számunkra ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!