Hírek

2013.03.27. 17:41

Mederrendezés két megyében - Projektzáró Cecén

Cece - A Séd-Sárvíz-Malomcsatorna egészének egységes fejlesztése a cél. Ennek egy töredékén, mintegy 71 kilométeres szakaszon már megvalósult a program, a mederrendezés.

Miskei Anita

Varga Gábor, Cece polgármestere, országgyűlési képviselő fogadta a településen a Séd-Sárvíz-Malomcsatorna fejlesztési program záró rendezvényét, mely egyben - emelte ki -, valami újnak a kezdete is.  - A Sárvízben, s a megye déli részén élők pontosan tudják, hogy, ha sok a csapadék, a víz mennyisége épp olyan nagy gondot okoz, mint az aszályos időszakban annak hiánya. Ezért is bízunk abban, hogy a most megkezdett munkálatok folytatódnak a jövőben, a vízrendezés megvalósulhat a térségben, mely tulajdonképpen Veszprém, s Fejér megyét is érinti - fejtette ki a polgármester.

A fejlesztés folytatásában bízik, Tóth Sándor (balra), Varga Gábor és Halmi Tamás, hisz az szükséges (Fotók: Lovász Lilla)

Tóth Sándor, a projekt vezetője hangsúlyozta, a legfőbb cél az volt, hogy a Séd-Sárvíz Malomcsatorna újra alkalmassá váljon az elvárható vízszállítási, vízszolgáltatási és belvízvédelmi feladatok ellátására, valamint a csatorna műtárgyainak rekonstrukciója is megtörténjen.
- Legutoljára az 1980-as években történt átfogó mederrendezés, majd hosszú szünet következett, s csak 2004-ben kezdődött együtt gondolkodás, készült megvalósíthatósági tanulmány, és kezdődött el ennek a programnak az előkészítése.

- A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szorgalmazta a kivitelezést, majd egy pályázati forrás eredményeként részben meg is valósulhatott. Közel 1,3 milliárd forintból végeztük el a munkálatokat, melyek egy nehéz, csapadékos időszakban, 2010 szeptemberében kezdődtek. A tényleges kivitelezés aztán  2012. március 26-a és december 17-e között zajlott. Közel 71 kilométer hosszan csatornakotrást, -tisztítást kellett elvégezni. Nehezítette a munkát a vörösiszap-katasztrófa is, mely részben szükségessé tette a szennyezett iszap eltávolítását, ártalmatlanítását - mondta a projektvezető.

Tóth Sándor hozzáfűzte, ennek ellenére a vízrendszer fejlesztését részben megvalósították, mely a Malomcsatorna mentén élők, így többek között az ősi, berhidai, nádasdladányi, kálozi lakosok érdekeit, vízhasználatát szolgálja. - A programban 37 műtárgyat újítottunk fel, megvalósult a királyszentistváni osztómű és a papkeszi csatornahíd rekonstrukciója, a sárszentmihályi, szabadbattyáni, táci, soponyai, nagyhörcsöki, örs-pusztai duzzasztók, hat árapasztó és további 23 kisebb műtárgy fejlesztése. Mindemellett új elemként Ősiben megépült az a vízpótló műtárgy, mely lehetőséget biztosít a veszprémi Séd vizének átvezetésére a Séd-Sárvíz-Malomcsatornába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!