Hírek

2009.04.04. 02:29

Meddig feszül a nadrágszíj?

Dunaújváros - Meddig bírják az önkormányzatok a nadrágszíj-politikát? Egyebek mellett erről faggattuk Zongor Gábort, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkárát.

Fejér Megyei Hírlap

- Van esélyük az önkormányzatoknak arra, hogy túléljék a válságot?

- Ha az önkormányzatoknak nincs esélyük a túlélésre, akkor a magyar társadalomnak sincs - válaszolta Zongor Gábor

- Az önkormányzatok leképezik az összes társadalmi viszonyt, és elképesztő felelősséggel bírnak azáltal, hogy nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat nyújtanak. 

Nagyon fontos, hogy ha bármiféle átfogó változtatás történik a társadalomirányítás rendszerében, az elosztás módjában, a finanszírozásban, akkor hallgattassunk meg. 

Mert az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy az ország kijöjjön a kátyúból, a működőképesség biztosított, az ellátás pedig megfelelő és racionális legyen, a gazdaság felemelkedjen. 

Az önkormányzatok nemcsak az állami támogatástól függenek, hanem a cégek adóitól is. 

Tehát mi partnerei vagyunk a kormányzatnak abban, hogy a józan ész mentén belátható, kiszámítható és a hatásokat elemző döntések szülessenek.

- Kibírják az önkormányzatok a megszorításokat?

- Nem hiszem, hogy a megszorítás a megoldás. Nyilván ahhoz tud nyúlni a kormány, amire ráhatása van. Szerintem viszont a hatáselemzéseken nem szabad spórolni akkor sem, ha kevés az idő. 

Mert a rossz döntést nem engedhetjük meg magunknak. Költségigényes lehet a kapkodás például a szociális szférában, mert aki az egyik oldalon kiesik a rendszerből, lehet, hogy a másikon belépve sokkal többe kerül.

- A TÖOSZ hogyan vélekedik az önkormányzatok számának csökkentéséről, a körjegyzőségekről?

- Szerintem ez tévút. Nem az önkormányzatok száma a lényeg, hanem a feladat, a hatáskör telepítése és a finanszírozás. 

A közigazgatás racionalizálásával viszont mindenki egyetért: költséget csökkenteni lehet. De ugyanilyen lelkesültséget várok el a kormányzat oldaláról, hogy a saját kebelén belül racionalizáljon. 

Nem szerencsés, hogy a település és a kormány között három szint van, a kistérség, a megye és a régió. Felesleges szinteken működtetünk sok-sok féle szervezetet, sokszor egymással párhuzamosan.

- Melyik szintet kell megszüntetni?

- Az alkotmányból kell kiindulni: azt a szintet kell erősíteni, ami alkotmányos, vagyis a megyét. A közigazgatási reformban nagy lehetőség van. 

Ha tisztább, átláthatóbb és egyszerűbb a döntéshozatali mechanizmus, akkor olcsóbbá és egyértelműbbé válik. 

Úgy vélem, akkor tud a társadalom mögé állni egy változásnak, és az önkormányzatok felsorakozni az ügy mellé, ha egyszerre mozdul mindenki. 

A racionalizálást nem lehet leegyszerűsíteni. Ma Magyarországon az önkormányzatok a leghitelesebb helyek. Ha a politika ezt is lerombolja, akkor azt a közösséget összetartó erőt gyengíti, amelyre iszonyú szüksége van. 

Mert a globális válságra a lokális együttműködés a legjobb ellenszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!