Hírek

2009.04.29. 02:27

Maszkban járnak

Székesfehérvár - Hat fázisra osztja fel az influenza-világjárvány vészforgatókönyv a járvány fokozatait. Most a negyediknél tartunk, tegnapra virradóra emelte a WHO a szintet.

Móré Erzsébet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy fokozattal megemelte az influenza pandémia riasztási szintet. A négyes fokozat azt jelenti: immár bizonyított tény, hogy emberről emberre terjed a vírus, azonban a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik. Ez arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez. A négyes fokozatnál a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos. A nemzeti influenzapandémia terv minden fokozatra meghatározza a teendőket, most például áttekintik a tartalékban lévő eszközöket, gyógyszerkészleteket. A lakosságot ilyenkor a terv még nem érinti, csak annyiban, hogy a repülőgéppel érkezőket - ha pandémiás területről jönnek -, megkérik, jelentkezzenek az egészségügyi szolgálatnál, de vizsgálatra nem kerül sor. A pandémiás terv megjelöli azokat az intézményeket, ahol szükség esetén elkülöníthetik a betegeket. A legtöbb esetben ezen a szinten még egyéni védekezésről nincs is szó, leszámítva az általános higiénés szabályok betartását, a gyakoribb kézmosást.

A járvány elleni védekezés mexikói képeit valószínűleg már mindenki látta, maszkban járnak az utcán az emberek. Itthon körülnéztünk, lehet-e szájmaszkot kapni: jelenthetjük, általában igen. A gyógyszertárakban árusítják őket, darabja harminc forint körüli áron van. Az egyik patikában azt mondták, ha kifogyna a készlet, másnapra pótolják. Ám, amint a patikus hozzátette, évente legfeljebb tíz- tizenkét darabot ad el, másutt viszont nagyobb keletje van a maszknak - amely egyébként a cseppfertőzés ellen véd.

A járvány terjedését figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgálat, a lakosság két honlapon (www.eum.hu illetve www.antsz.hu) is tájékozódhat. Telefonos információ: 06 (80) 204-217.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!