Hírek

2015.07.12. 21:18

Másfél éve húzódó öltöző-vita

Székesfehérvár – Panaszosunk felháborítónak tartja, hogy egy közel kétezer főt foglalkoztató multinacionális cégnél semmibe veszik a törvényi előírásokat, az ellenőrzések és bírságok ellenére sem biztosítják az előírt dolgozónkénti területet az öltözőkben.

Zsigó Ferenc

A cégvezetés azzal érvel, hogy a gyors termelésbővülés mellett nem tudják teljesíteni az öltözőkre vonatkozó előírásokat, de sok más területen maximálisan figyelembe veszik a dolgozói igényeket, kéréseket. Az előírásokat is meghaladva igyekeznek kedvében járni a munkavállalóknak. Gerlai Zsolt a Harman/Becker Automotive Systems Kft. (Harman Kft.) raktárosaként dolgozik, naponta jár be Sárbogárdról a céges busszal a fehérvári Sóstói Ipari Parkban lévő multinacionális céghez, ahol folyamatos műszakbeosztásban – hét végén is – dolgoznak a gyártósorokon, annyi a megrendelés. Gerlai állítja, hogy közel kétezer munkavállaló érdekeit képviseli, amikor immár közel egy éve kifogásolja az öltözői helyzetet: az előírt dolgozónkénti 0,5 négyzetméternél kevesebb van az öltözőkben.

A szűkösség vitathatatlan, viszont a szekrények újak, ott jártunkkor nem volt zsúfoltság sem. Fotó: Koppán Viktor

– Tavaly február óta intenzíven fejlődik a cég, folyamatosan veszik fel az embereket, és az öltözői problémák is ekkortól kezdődtek – mondta Gerlai Zsolt, aki elmondta, hogy a cégvezetést többször is tájékoztatta a problémáról, majd miután nem történt semmi, a hatóságokhoz fordult.

– Utánanéztem a jogszabályi előírásoknak, kiderült, hogy az öltözőszekrényen túl dolgozónként 0,5 négyzetméter öltözői területet kell biztosítani, ez nincs meg a Harman Kft.-nél. A munavédelmi felügyelőségtől kijöttek, felmérték a helyzetet, magállapították a szabálytalanságot, határozatban, határidőt megjelölve kérték a hiányosságok pótlását, de a megadott határidőig nem történt semmi. Ekkor újabb bejelentést tettem, ismét kijöttek, újabb határozat, újfent semmi. Ezután az országos felügyeletet is értesítettem, de ez sem vezetett eredményre, ezért döntöttem úgy, hogy a nyilvánossághoz foredulok – foglalta össze az elmúlt másfél év történéseit Gerlai Zsolt.

Megkerestük a cégvezetés illetékesét, Karaszek Szabolcs HR-igazgatót. A jogász végzettségű fiatalember tavaly április óta van a cégnél, s mint mondja, ez alatt az idő alatt nagyon sokat tettek a HR-vonalon a dolgozókért, szerinte sokkal többet a jogszabályokban előírtaknál.

– Az elmúlt 12 hónapban mintegy 800 új munkahelyet hoztunk létre, tartósan, kiszámíthatóan, a piaci átlag feletti fizetéssel – tájékoztatott a Harman Kft. HR-vezetője.

– Ennek a robbanásszerű növekedésnek lett az eredménye, hogy fizikailag kinőttük a jelenlegi gyárunkat, és jövő júniusra a gyár teljes akusztikai gyártása egy új, bérelt épületbe költözik, amely 600 főt foglalkoztat majd a jelenlegi állományunkból, akik mellé további 50 főt veszünk még fel. Természetesen szintén a növekedés eredménye, hogy ugyanakkora hely több embernek már szűkebbé vált, és ez kihatással volt az öltözők helyzetére, ahol kényszerűségből csökkentettük az öltözőszekrények méretét, hiszen minden új dolgozónknak biztosítani kellett a kulturált öltözködési lehetőséget.

Beszélgetésünkkor jelen volt a cégnél 14 éve dolgozó Dala Gábor, aki az úgynevezett Dolgozói Bizalmi Értekezlet (DBÉ) egyik résztvevője (ez a cégnél afféle szakszervezetet és üzemi tanácsot helyettesítő fórum), aki elmondta, hogy valóban kissé szűkösek a körülmények az öltözőkben, de a mérleg másik serpenyőjében az van, hogy biztos a munkahelyük, minden törvényi juttatást kifizet a cég, és nem egy-két hónapos határozott idejű szerződéseket köt a dolgozókkal, hanem határozatlan idejűt, és jobban fizet a többi multinál.

– Nekem ez megér műszakonként pár perces kellemetlenséget – fogalmazott a csoportvezetőként dolgozó Dala Gábor. A létszám növekedésével együtt a nagyobb szekrényeket kisebbekre cserélték, összébb tolták a szekrénysorokat, de erről előzetesen tájékoztatták a DBÉ tagjait – mondja Karaszek Szabolcs.

– Mégis akadtak olyanok, akik zokon vették az eddigi privilégiumaik elvételét, és feljelentették a céget a munkavédelmi felügyelőségnél, amely többször tartott nálunk helyszíni vizsgálatot. A vizsgálatok eredménye az lett, hogy nem felel meg a Harman a munkavédelmi szabályok közül az öltözőkre vonatkozóknak, és ezért a felügyelet a törvény adta szankcionálás lehetőségével élt, amelynek a vállalatunk eleget tett – mondja a HR-vezető.

– Egységes a vállalat vezetése abban is, hogy ha választani kell az öltözők helyzetének javítása, vagy újabb munkahelyek teremtése között, akkor az utóbbi mellett fogunk dönteni, még ha ez újabb kényelmetlenséget is fog okozni az öltözködéskor – teszi hozzá Karaszek Szabolcs. – Ugyanis figyelembe kell venni, hogy mi 2300 család megélhetéséért felelünk, és nem pár, egyéni és önös érdektől vezérelt emberért. Természetesen megértjük az ő problémájukat is, ugyanakkor kíváncsiak lennénk az ő megoldási javaslataikra, hiszen ez mindannyiunk közös problémája. Megjegyezzük, hogy minden (!) dolgozónk számára személyre szóló öltözőszekrényt, külön értékmegőrző szekrényt, valamint a munkavédelmi köpenyeknek szintén külön szekrényt és mosatást biztosítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!