Hírek

2017.01.28. 20:15

Más egy hagyományos és egy városi lagzi

Márkus Viktor esküvőkön zenél, de nem a hagyományos módon: a szintetizátor helyett a DJ-pultnál pörgeti lemezeit.

Szanyi-Nagy Judit

A 2000-es évek elejétől, amikor megjelent a zeneletöltés és a gyorsabb internet, (újra) népszerűvé váltak a disc jockeyk, azaz a DJ-k.

- Egy időben kicsit felhígult a szakma, de évről évre jobb a helyzet, mert egyre inkább számít a pult mögött álló zenész személyisége a technikai és zenei felkészültség mellett - mondja Márkus Viktor, aki iskolai bulikon, majd különböző szórakozóhelyeken dolgozott a karrierje elején. - Amikor 2003-2004 környékén megkerestek azzal, hogy esküvőn legyek DJ, átadtam a munkát a kollégáknak. 2005-től már külföldön is pörgettem a lemezeket, és akkoriban nem tudtam volna elképzelni magamat lakodalmakban. Méghozzá azért, mert egy esküvő több felelősséget és zeneileg is sokkal nagyobb felkészültséget igényel, mint ami nekem akkoriban, a húszas éveim elején volt - meséli.

Azt gondolhatjuk, elég, ha a zenész ismeri az aktuális dalokat. De ez nem így van:

- Az 50-es évektől egészen napjainkig játszunk zenéket, de főleg a 70-80-90-es éveket szeretik az emberek, ha a hazai örökzöld és retró dalokról beszélünk.

Márkus Viktor úgy tapasztalja, egyre nő a DJ-s esküvők száma Fotó: Bodnár László

A DJ-knek pedig a zenei felkészültség mellett a technika változását is követniük kell.
- A mi hivatásunk folyamatos fejlődéssel jár, változnak a trendek, és egyre gyorsabban jelennek meg új zenék. Ráadásul az esküvőink fele vegyes házasság, így van, hogy egy rendezvényen több nemzetiség is képviselteti magát, ami zeneileg szintén alapos felkészültséget igényel. Egy esküvő nem az a rendezvény, ahol hibázni szabad. A legtöbben azt szeretnék, hogy ez egyszeri és felejthetetlen legyen - és persze nem attól, hogy valami technikai malőr történt. Más egy igazi, hagyományos, vidéki lakodalom, mint egy városi, éttermes vagy hoteles, kicsit újhullámos esküvő. A csapatommal főleg az utóbbiban dolgozunk, mert ott tudunk igazán hiteles produkciót nyújtani. Bár még talán itthon, Fejér megyében is a hagyományos lakodalom a népszerű, ennek ellenére évről évre picit nő a DJ-s esküvők száma. A DJ-ket, a parti-zenekarokat vagy a show- bandeket főleg azok keresik, akik nem vőfélyes esküvőt képzelnek el maguknak. Ők inkább egy modernebb , nyugatiasabb rendezvényben gondolkodnak, minimális mulatóssal vagy annak teljes mellőzésével.

Bár a kínált zenék minden korosztályt megmozgathatnak, az emberek jó része úgy gondolja, az efféle lakodalom leginkább a fiatalok hóbortja. - Az elmúlt hat évben, a statisztikánk alapján, a 22-43 éves korosztály a célközönségünk. Többször előfordult már, hogy az idősebbek és a vidéki rokonság szkeptikusan fogadott bennünket, viszont az esetek többségében a vacsora és a nyitótánc után bő fél órával megnyugszanak. Hallják, hogy énekelhető dalok szólnak, amikre ők is tudnak táncolni, ezért jól tudják érezni magukat. Megesett, hogy valaki bevallotta, összeveszett a párral, amiért azok a DJ mellett döntöttek, de már megbánta, mert nagyon jól érezte magát, és nem gondolta, hogy szórakoztató lehet egy olyan zenész is, aki gépzenét játszik. Lehet ennél nagyobb elismerést
kapni?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!