Hírek

2017.09.03. 20:05

Terepszemle lóhátról - Önkéntes lovas polgárőrök Martonvásáron

MARTONVÁSÁR - Lovas polgárőrök vállalták a város határának őrzését, önkéntesen. Érzelmi kötődés, hagyomány és feladattudat kapcsolódik össze a lovasokban.

Zsohár Melinda

A Forum Martini Polgárőr Egyesületen belül alakult meg a lovas egység, Csíki Botond vezetésével, négyen alkotják a kis csapatot, foglalja össze Tóth Tibor a rövid történetet. Martonvásáron köztudottan népszerű a lovas sport, a lovaglás és a hagyományőrzés, ez utóbbi összefüggésben a magyar tradíciókkal. Ezúttal összekapcsolták a szenvedélyt a feladattal. Csiki Botond hivatásos mezőőr, Tóth Tibor közterület-felügyelő, a polgármesteri hivatal alkalmazottja, Tér Zsolt és Turcsányi László szintén szenvedélyes lovasemberek. Önként, szabadidejükben szolgálnak a lovas egységben. Áldozatvállalás, ha valaki saját istállójában tart lovat, anyagilag és időben elhatározottságot takar. A ló és lovasa közti kapcsolat érzelmi kötődéssel jár és szakértelmet kíván. Aki gazdálkodik, gépekkel teszi, elsüllyedt a paraszti és a birtokos múlt - ez új vagy újraélesztett hagyomány.

Csíki Botond Marossal, Tér Zsolt Kökénnyel, Tóth Tibor közterület-felügyelő, lovas edző, itt ló nélkül, mellette Turcsányi László Olt hátán Fotó: Akli István

Tóth Tibor kazincbarcikai születésű, sportolói múlttal bír, a '80-as években az országos röplabda válogatottban játszott. A nagyapja Bécsben szolgált huszártestőrként, őrzi róla a régi fotográfiát és a családi meséket. Hogy emiatt-e, mindenesetre gyermekkorától vonzódott a lovakhoz, s felnőttként saját lovardát vezetett, gyerekeket tanított. Rengeteget olvasott, tanult, lovasedzői vizsgát tett, s bár nem "suttogó", a vad, engedetlen lovakat is meg szokta szelídíteni.

A hivatásos rendészeti szakember Martonvásáron egyenruhában, BM-nyilvántartási számmal dolgozik, csaknem rendőri jogosítványokkal. Jogában áll igazoltatni, feljelentést tenni, helyszíni bírságot kiszabni. Saját, ötéves kancája, Alma almásderes, az otthoni istállóban áll. Természetesen a szakember más lovakhoz is ért, társai is kérnek tőle tanácsot, noha ők is profi lovasok. A polgárőrségben a vizsgázott lovaknak tűrniük kell a zajt, speciális helyzeteket, elméleti és gyakorlati képzésen" esnek át ők is, engedelmes, nyugodt jószágok.

A nyeregtakarón ott díszlik behímezve: ő a polgárőröket és a közt szolgálja

A polgárőrök a városban autóval járőröznek, a lovas polgárőrök a külterületen, nehezen megközelíthető helyeken, lóhátról szemléznek. A tiltott szemétlerakást, tilalmas tűzgyújtást, a falopásokat igyekeznek megakadályozni, s természetesen az ültetvények, veteményesek, kertek terményeit-termékeit figyelik, hogy ne munka nélkül szüreteljenek-arassanak a határbéli tolvajok. A szántóföldek, erdők védelme terepjáróval sem mindig egyszerű, nem beszélve az érzelmi megközelítésről. Lovasnemzet mivoltunkat elhagytuk. Még félszáz évvel ezelőtt is viszonylag sok lovat tartottak vidéken, kocsikkal, szekerekkel fuvaroztak falun. Ma ez is ritkaságnak számít. Martonvásáron a szolgálatban járőröző lovas polgárőröket elismerő pillantásokkal, köszöntésekkel övezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!