Hírek

2014.01.19. 16:10

Velencei-tavi kerékpárút: márciusban avatás?

Gárdony - A tó déli részén újonnan épülő, összesen 12 kilométer hosszúságú kerékpárút munkálatai a terveknek megfelelően haladnak.

Tihanyi Tamás

Az unió és a kormány támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, valamint a gárdonyi önkormányzat megbízásából két projekt keretében megvalósuló fejlesztések eredményeként a tavaszi szezonban már a felújított, európai színvonalú kerékpárutat használhatják a tóhoz látogatók és a helybéliek. A Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében két részletben dolgoznak. Az egyik szakasz a gárdonyi Szigony utcától halad a velencei élményfürdőig, a másik pedig a Dinnyést Pákozddal összekötő úttól fut egészen a Szigony utcáig. A fejlesztés novemberben kezdődött el, minap L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Tóth István, Gárdony polgármestere elégedetten állapíthatta meg, hogy a munkálatok - részben az évszakhoz képest igen enyhe idő miatt - nagyon jó ütemben haladnak. A kerékpárút nagy részét aszfalt, a gyalogos sétányt térkő borítja, helyükön vannak már a kandeláberek is. A kivitelezés határideje április vége, de várhatóan márciusban már befejeződik a munka. L. Simon László a térség képviselője, a fejlesztési tanács elnöke, Tóth István Gárdony településvezetője: jelenlétük tehát teljesen indokolt volt. De miért jött el a bejárásra Tessely Zoltán, Bicske polgármestere, a bicskei körzet képviselője is? Nos, ez már a távolabbi tervek realitását jelzi. Hosszú távon ugyanis az a cél, hogy a fővárost, a Velencei-tavat, a Vértest, sőt, Fehérváron keresztül a Balatont is összekössék a biztonságos kerékpárutak. L. Simon László szerint ebben a kérdésben a kormány elkötelezett. Ez egyelőre távoli cél, de az a terv már a kormány előtt van, amely biztosítja, hogy a kerékpárosok örömmel és élményekkel gazdagodva kerülhessék meg a tavat: ez egy több, mint 32 kilométeres tókör lesz.

A döntéshozók azt akarják, hogy egyszer majd elmondhassuk, a tó ott van a legvonzóbb magyarországi, sőt, közép-európai utazási célpontok között. Ahol a szezon nem két hónapig, hanem egész éven át tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!