Hírek

2016.11.29. 19:40

Kétsávos marad a 81-es főút

Tasó László nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár a november 28-ai parlamenti ülésen elmondta: 2022-ig nem építik át a 81-es főutat, azonban a következő évben felújítanak tíz kilométert.

Sebestyén Lilla

A hétfői parlamenti ülésen Velez Árpád, az MSZP képviselője intézett kérdést a nemzeti fejlesztési miniszterhez a 81-es, Székesfehérvárt és Győrt összekötő főúttal kapcsolatban, melynek négysávossá bővítéséről már egy petíció is született. A kérelmet tizenegy nap leforgása alatt közel nyolcszázan írták alá.

A képviselő elmondta, továbbra sem érti, miért ne lehetne a halálútnak is nevezett 81-est kétszer kétsávosra építeni, illetve megemlítette, hogy a 2017. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványát, mely legalább a tervezési munkálatok megkezdésére biztosított volna forrást, a parlamenti bizottság kormánypárti többsége nem támogatta.

Nem lesz négysávos, viszont ismét felújítják, mint nemrégiben
Fotó: Archív

Velez Árpád szerint a kedvező gazdasági eredmények egy kis szeletét át lehetne csoportosítani, hogy több embernek ne kelljen meghalnia a 81-esen.

Tasó László nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár erre reagálva elmondta: a kormány ez év júniusában elfogadta azt a fejlesztési programot, amely a közutak építését, kapacitásbővítését és fejlesztését fogalmazza meg 2022-ig. Ennek a listának a tartalma bővíthető, melyet minden negyedévben a magyar kormány felülvizsgál.

A 81-es úttal kapcsolatban soha nem volt arról szó, hogy a kormányban vagy a minisztériumban ne tartanák fontosnak annak felújítását. Az elmúlt két évben mintegy 30 kilométer hosszan tudták felújítani a 81-es utat, és a következő évben - a program szerint - további 10 kilométert újítanak fel.

- Természetesen jó lenne a kapacitásbővítést elvégezni a következő években, és nem is kizárt ennek a lehetősége. De mindenképpen arra kell figyelemmel lenni, hogy 1279 milliárd forintot vállalt a magyar költségvetésből a közútfejlesztésre a kormány. A 81-es út esetében, csak hazai forrásból tudunk lépéseket tenni, ez viszont valóban a költségvetés függvénye. Szeretnénk minél hamarabb továbbépíteni és továbbfejleszteni. Reményeink szerint bele fog kerülni a következő években a programba - mondta el Tasó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!