Hírek

2012.08.21. 05:38

Már nem csak szívükben magyarok

Bakonycsernye - Állampolgárrá váltak az erdélyi Dózsa György községből érkezett vendégek. Ezeknek a különleges pillanatoknak lehettek tanúi hétfőn azok, részt vettek a honosítási ceremónián.

Miskei Anita

Államalapításunk ünnepén tettek állampolgári esküt, fogadalmat a testvértelepülésről, Dózsa György községből érkezett polgárok.

- Fogadalmat tenni csak magascélúvá emelkedett lélekkel lehet, hiszen István király államához tesznek most  esküt, s válnak jogilag is állampolgárrá azok, akik mindig is magyarok voltak, a magyar nemzethez tartoztak - ezekkel a szavakkal köszöntötte Bakonycsernye polgármesteri hivatalában Németh Zsolt  külügyminisztériumi államtitkár azokat a polgárokat, akik az erdélyi, Alsó-Nyárád mentén fekvő Dózsa györgy községből érkeztek. Pontosan 28-an vállalták, közöttük a település elöljárója, Iszlai Tibor és felesége, hogy esküt tesznek. Németh Zsolt, aki rokonai révén maga is érintett volt a ceremóniába, jó szívvel emlékezett a Nyárád mentén élő dédszülőkre, s arra, milyen szépek az erdélyi szavak, s miként kovácsolják össze újar és újra a megpróbáltatások a magyarságot.

- Valós magyarok vagyunk, valós magyar sorssal, melyben a közös pusztulások egész sora, s a szüntelen újrakezdés is felfedezhető. Erőt kell merítenünk újra, s talán az erdélyiek nem is tudják, milyen nagy szerepük van ebben. Példaképekké váltak a magyar emberek, közemberek előtt - tette hozzá Németh Zsolt. A külügyminisztériumi államtitkár hangsúlyozta, a honosítás is egyfajta újrakezdés, mellyel gyarapodhat a nemzet, s a lelkek. Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere hozzáfűzte, ezúttal 28-an tesznek esküt, vagy fogadalmat, döntésük szerint. Eme két fogalom egyenértékű - tette hozzá, majd az eskütételt követően Jakab Jánosné anyakönyvvezető segédkezett a honosítási ceremóniában. Idősebbek és egészen fiatal gyerekek is érkeztek Erdélyből, egyedül és családosan jöttek, de nem maradtak magányosan, hiszen a bakonycsernyeiek meleg szívvel fogadták a testvértelepülés lakóit. Az eskütételt követően pedig útra kelt a népes csapat, s meg sem álltak a Balatonig, Tihanyban sétáltak, majd Balatonfüredre látogattak el, ahol megnézték az ünnepi tűzijátékot.

Szintén hétfőn, az esti órákban ugyancsak honosítási ünnepséget rendeznek Móron, a Lamberg-kastélyban. A kisvárosban rendezett fesztiválon részt vevő nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes tagjai vették fel - a román mellé - a magyar állampolgárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!