Hírek

2016.07.15. 18:45

Már hivatalos: költözik a gárdonyi ügyelet

Gárdony, Velence - A kilenc tókörnyéki önkormányzat összevont testületi ülésén, minősített többséggel döntés született: már biztos, hogy augusztus 31-e után költözik a gárdonyi ügyelet. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Buthy Lilla

Többször írtunk már a gárdonyi ügyelet csatlakozási szándékáról a Velencei Központi Ügyeleti Társuláshoz, és arról is, hogy a lakosság aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy ezt megakadályozza. Június közepén tíz igen és két nem szavazattal zárta le a gárdonyi képviselő-testület a nyílt ülés ügyeleti ellátás biztosításáról szóló napirendi pontját. Azóta összevont testületi ülésen, a társulás minden települése, köztük Velence önkormányzata is igent mondott a csatlakozásra: Gárdony, Agárd, Dinnyés és Zichyújfalu szeptember elsejével kezdi a négyhónapos próbaüzemet . Korábban Eötvös Pál DK-s képviselő a testületi üléseken, majd nyílt levélben Gothárd Lajos, a DK Fejér megye 3. számú választókörzeti szervezetének elnöke is ellenérveket és kérdéseket fogalmazott meg a költözéssel kapcsolatban, a csatlakozás ellen. A sajtótájékoztatón ezeket a kérdéseket is feltettük Gárdony polgármesterének. Tóth István szerint mindenki számára megnyugtató megoldás született.

Koszti András, Velence polgármestere elmondta, 2013-ban hét településsel kezdte meg működését a Velencei Központi Orvosi Ügyeleti Társulás. Gárdony és Zichyújfalu nemrég kifejezte csatlakozási szándékát, amit a társulás többi tagja, minősített többséggel elfogadott. - Fontosnak tartjuk a lakosság támogatását - mondta a polgármester. Hogy milyen megoldás született, arról részleteiben Ferencz Péter főorvos, a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Tóth István, Gárdony polgármestere számolt be. - Már egy ideje szó volt a két orvosi ügyelet egyesítéséről, melyek egymástól 2,5 kilométer távolságra helyezkednek el - kezdte a polgármester. Mint mondta, az erőforrások egyesítésével hatékonyabb, jobb finanszírozású ügyeletet tudnak majd fenntartani. - A lépés közvetlen kiváltó oka végül az volt, hogy az orvosi csapat egy része idős korára való tekintettel felmentést kapott az orvosi ügyelet ellátása alól, másik orvosunknak három gyermeke van, az ügyeletet ellátó orvosok pedig elérkeztek a teljesítőképességük határához, vagy külföldre mentek. A külsősökre sok volt a panasz a lakosság részéről is, sok kritikát kaptak. Lépéskényszerbe kerültünk, elkezdődött a tárgyalássorozat a társulás feltételeiről - mondta.

Szeptembertől december végéig egyfajta próbaüzem kezdődik, tesztelik és megvizsgálják az új rendszert. Január elsejével lesz lehetőség arra, hogy Gárdony és Zichyújfalu a társulás teljes jogú tagjaiként működjenek. Ferencz Péter a szolgáltatás részleteivel kapcsolatban hozzátette, a betegforgalmi adatok alapján készítettek egy szakmai anyagot, amit az érintett önkormányzatok elfogadtak. Ahogy fogalmazott, egy olyan ügyeleti formát vezetnek be, ahol hétköznap és hétvégén is jelen van egy orvos. Hétvégeken reggel 7-től 19 óráig plusz egy orvost állítanak ügyeleti szolgálatba, aki főként az ambuláns betegellátást végzi majd, a másik orvos pedig a kiszállást.

- A hívások a mentődiszpécser szolgálatra érkeznek, ott dönt majd arról egy szakember, hogy rohamkocsit vagy esetkocsit, ügyeleti autót küldjön az esethez - fogalmazott. 19 órától reggel 7-ig egy tartalék készenlétes orvost is beosztanak, akit csak szükség esetén hívnának be. Elhangzott, a működéshez az önkormányzatok kiegészítik az OEP finanszírozást. Sirák András alpolgármester, velencei háziorvosként azt mondta, ő a biztonságot tartja szem előtt, megnyugtató megoldás született. Korábban Gothárd Lajos, a DK Fejér megyei 3. számú választókörzeti szervezetének elnöke és a gárdonyi testület képviselője, Eötvös Pál - a határozat elfogadásakor egy hangos, név szerinti nemmel - is tiltakozását fejezte ki az ügyeleti csatlakozással kapcsolatban. Gothárd Lajos Tóth Istvánnak címzett nyílt levelében említést tett a több mint kétezer gárdonyi polgár tiltakozó aláírásgyűjtő-akciójáról, és aggodalmát fejezte ki a gárdonyi orvosi ügyelet megszüntetését kezdeményező előterjesztéssel kapcsolatban.

Mint írta, véleményüket László Imre, orvos közgazdásznak, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetje vezetőjének szakmai állásfoglalására alapozta, aki olyan kérdéseket tett fel, mint: Milyen előzetes számvetés támasztja alá, illetve indokolja a javaslatot? Mi lesz a felújított ügyeleti helyiséggel és annak a felszerelésével? A meglehetősen nagy távolságok az időben történő elérés szempontjából jelenthetnek problémát - írta.

- A négy hónap tesztüzem jó hatástanulmány lesz, én úgy gondolom. Az ügyelet épületén - harminc év után - most valóban ki tudtuk cserélni a korábban becsukhatatlan ablakot, ajtót, tavaly ősszel korszerűsíthettük a fűtést - reagált a polgármester, majd hozzátette, még nincs határozott céljuk az épülettel, ahol a vérvétel is működik. - Az aláírásgyűjtők vezetőivel pedig leültem beszélgetni, tárgyalni a betársulás előnyeiről, okairól - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!