Hírek

2012.07.02. 12:44

Már az anyaméhben kommunikálhatunk a magzattal

Székesfehérvár - Az anya-magzat kapcsolatanalízis segítségével az édesanya már születése előtt megismerheti babáját, a kölcsönös egymásra hangolódás, párbeszéd az anyaméhben elkezdődhet.

Lovász Lilla

- Egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális fejlődése már a fogantatással  elkezdődik. A magzat  osztozik az anya élményeiben, mindazok a hatások, amelyek az édesanyát érik, eljutnak a babához is. A várandósság ideje, valamint a születés alatti élmények bevésődnek a magzat emlékezetébe, és befolyásolják személyiség-fejlődését, későbbi társas kapcsolatait, viselkedését - mondja Nagy-Kalmár Szilvia pszichológus, aki évek óta foglalkozik az anya és magzata közötti kapcsolat elmélyítésével.
Az anya-magzat kapcsolatanalízis tizenhét éves múltra visszatekintő, magyar szakemberek által kifejlesztett módszer, ami már Fehérváron is elérhető: a Szent György kórház szülésre felkészítő tanfolyamának részeként megismerkedhetnek a kismamák az alapokkal, de az érdeklődők további foglalkozásokra is jelentkezhetnek Szilviánál.



 A tanfolyam során a kismama fokozatosan képessé válik arra, hogy relaxált állapotban felfogja, értelmezze  a magzattól jövő testérzéseket, és arra is, hogy ezekre képek formájában válaszoljon. Kölcsönös "kommunikáció" zajlik tehát  anya és babája között: megismerik egymást, és mély kötődés alakul ki, még mielőtt a baba világra jönne. Az analízis fontos eleme a méhhel való kapcsolat kiépítése: az eddig pusztán biológiainak hitt  működésmódokba lehet beavatkozni a módszer segítségével. Elkerülhető például a koraszülés: ha  a méhszáj túl korán kinyílik, a kismama képes   mentális úton becsukni. Szülés közben pedig tágítani tudja méhszáját, ha  szükség van rá.

Szilvia tanfolyamának egyik résztvevője, Lippai Kitti meglepő élményekről számol be.  - Megfoghatatlannak tűnik, de a kapcsolatfelvétel alatt "bekéredzkedsz" a babádhoz, beszélsz hozzá, ő válaszol: szinte érzed, látod, miközben sokszor csak öleled. Együtt "terveztük meg" a születést is. Aznap hittem el, hogy tényleg működik a módszer: minden úgy történt, ahogy kitaláltam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!