Hírek

2016.11.18. 17:42

Már a használt autógumi leadásáért is fizetni kell: kiszórják a mezőre?

Székesfehérvár – Nem elég, hogy kifuvarozta a lerakóba, olvasónknak még 700 forintot is fizetnie kellett, hogy megszabadulhasson négy használt autógumijától. Nem volt ez mindig így, mi az oka a változásnak?

Házi Péter

Olvasónk az egyik áruházban vett négy új téligumit, aztán az egyik ismerős szerelője felrakta azokat a kocsijára. Ahogy eddig, most is a Palotai úti hulladékudvarba vitte őket: „Nem dobtam az út szélére, vagy az erdőbe, hanem elfuvaroztam ezeket az ismert helyre. Ott azonban azt mondta a telep kezelője, már nem veszik át a gumiabroncsokat” – írta olvasónk, aki így aztán újabb tízegynéhány kilométert autózva a csalai hulladékkezelő telepre vitte a gumikat. Ott viszont kiderült, kilónként olyan tizenöt forintért veszik csak áta gumit, s mivel 40 kilónál is többet nyomtak a már semmire sem használható abroncsok, így kifelé még 700 forintot kellett fizetnie. Olvasónk szerint ennek a döntésnek könnyen az lehet a következménye, hogy a város környékét elárasztják a használt gumik, merthogy azoktól sajnos sokan így. a legegyszerűbb módon válnak majd meg, fizetni a többség nem fog.

– Idén tavaszig valóban volt lehetőség arra, hogy a fehérváriak leadhassák a használt gumiabroncsokat, ám az ingyenes átvételt sajnos meg kellett szüntetnünk. Egyrészt azért, mert a gumira nincs piaci kereslet, gyakorlatilag nekünk is fizetnünk kell azért, hogy egy újrahasznosító szervezet átvegye a nem kis mennyiséget – mondta érdelődésünkre Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, másrészt a fentiek miatt gumiabroncs szempontjából elérte a kapacitásának felső határát a hulladékkezelő telep. Ennél többet így átvenni sem nagyon tudnak addig, amíg nem csökken a náluk tárolt mennyiség.

Egyébként a legtöbb gumiszervíz, ha új gumit vásárolunk náluk, általában hajlandó ingyen vagy egy jelképes összegért átvenni a számunkra végképp feleslegessé vált gumiabroncsokat, így könnyen megkímélhetjük magunkat az olvasó által végigjárt tortúrától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!