Hírek

2013.01.16. 14:35

Magyar "űreszközök" a Mars-expedíció modellezésében

Két magyar űreszköz, a Puli holdjáró és a Székesfehérváron épített Hunveyor-4 is részt vesz a Mars-szimulációs kísérletben, amit a Szaharában tartanak.

Házi Péter

A Mars 2013 nevű szimulációs teszt ahhoz a jövőbeni Mars-expedícióhoz gyűjt adatokat, amelyeken majd hús-vér emberek is részt vesznek. A projektet az Osztrák Űrfórum szervezi február 1 és 28. között a Marsra több szempontból is hasonlító marokkói sivatagban. A hónap során számos kísérletet fognak elvégezni a résztvevők, a marsi szimulációs szkafander és a benne lévő űrhajós egészségi állapotának és munkaképességének vizsgálatától kezdve különféle robotfelderítők és roverek tesztelésén át a helyszín tudományos vizsgálatáig és vészhelyzetek szimulálásáig.

Hudoba György a gánti bauxitbányában a Hunveyor-4 gyakorló űrszondával. Marsiak lesznek a körülmények (Fotó: Balaton József)

A Puli holdjáró mellett a Hunveyor-4 gyakorló űrszonda is részt vesz, amelyet az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Karának hallgatói építettek meg Hudoba György vezetésével. A Hunveyor-4 az amerikai Surveyor-7 holdszondát mintázza, de mai, korszerű technológia felhasználásával. Az eszköz tulajdonképpen egy internet felől elérhető és vezérelhető adatgyűjtő robotszonda.

A két hét múlva kezdődő terepgyakorlaton részt vevő kéttonnányi berendezést már behajózták, és egy konténer belsejében útban vannak Afrika felé. A kísérletben tíz ország vesz részt, s mintegy húsz különféle kísérletet végeznek el. Az átviteli beiktatnak egy 10 perces késleltetést, hogy szimulálják a Föld-Mars távolságot. Maga a szimuláció egyébként úgy zajlik majd, hogy az irányítóközpont a sivatagtól igencsak messze, Innsbruckban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!