Hírek

2014.02.26. 19:10

Az ellátási kötelezettség vitathatatlan - de kivel?

Székesfehérvár - Az első fokú ítéletet helybenhagyva, az alperes gárdonyi önkormányzat javára döntött szerdán a Székesfehérvári Törvényszéken Ébner Vilmos törvényszéki tanácsa a Sárkány-Vár Bölcsőde ügyében.

Zsigó Ferenc

A szerdai tárgyaláson gyakran volt főszereplő egy számítógép, amivel hangfelvételeket hallgattatott meg a tanúkkel a törvényszék.

A közel két éve húzódó jogvita lényegéről, az eddigi történésekről korábban rövid összefoglalót olvashattak, így most rögtön belevághatunk a közepébe. Kezdjük mindjárt azzal, ami a bölcsődébe gyermekeiket járató 25 családot vélhetően a leginkább érdekli, s amit még az ítélethirdetés előtt megkérdeztünk a polgármestertől: Mi lesz idén szeptembertől, lesz-e bölcsődei ellátás Gárdonyban?

- Természetesen, hiszen ez az ellátás az önkormányzat kötelezettsége azóta, hogy a lélekszám meghaladta a tízezret - válaszolta Tóth István.

Hogy az ellátás a Sárkány-Vár Nonprofit Kft. - a most zárult perben felperes cég - és az önkormányzat együttműködésében avagy másvalaki közreműködésével valósul-e meg, ez a kérdés a szerdai ítélethirdetés után vált igazán aktuálissá. A bíróság szerdán ugyanis úgy döntött, hogy az idén augusztus végén lejáró ellátási szerződést a törvényszék nem hosszabbítja meg.

A tárgyalás kezdetén Sárkány Márta (b) még bízott benne, hogy a törvényszék a javukra ítél, de Ébner Vilmos tanácsa másként döntött (Fotó: Koppán VIktor)

 

A polgármester a tárgyalóteremben szerdán is és az ügy tárgyalása során a testületi üléseken és a szülői fórumokon is többször utalt az együttműködés lehetséges folytatására. Sárkány Márta - a családi vállalkozás tagja és egyben cégük felperesi jogi képviselője - ezekre a kijelentésekre is utalva az ítélet után azt mondta, a további együttműködési készséget komolyan veszik, s újra keresik majd a hosszabbítás tárgyában az önkormányzatot.

Az ügyvédnő a 2011. márciusi gárdonyi képviselő-testületi ülésen elhangzottakra hivatkozva nyújtotta be a keresetet, azt szerette volna elérni, hogy a közgyűlési vitában elhangzó, s a szerződés hatályának hosszabbítására utaló hozzászólásokat a bíróság is értelmezze úgy, ahogy ő. Azaz szerinte - mivel a polgármester is úgy tette fel szavazásra a finanszírozásról szóló indítványt, hogy említette az általa is támogatott hosszabbítás lehetőségét - a szerződésmódosítás ott és akkor létrejött. Ráadásul a hivatal szervezési és jogi irodájának irodavezetője, a tanúként szerdán is meghallgatott Sántha Tibor a hosszabbítást is belevette a vitában elhangzottakra hivatkozva abba a szerződéstervezetbe, amit az üzemeltető kft. ügyvezetője, Kudor Ildikó aláírt az irodavezető irodájában.

Az nem tisztázódott a szerdai tárgyalás során, hogy három vagy hat példány van-e az iratból. Az ügyvezető állítja, hogy hatot írt alá, hatot szoktunk kérni , mondta az irodavezető is, és hatról beszélt általánosságban a jegyző, Kaszásné Bozsoki Kornélia is, de mindketten hozzátették, egyes esetekben kevesebbel is beérik.

A rendőrség november vége óta nyomoz, keresi a papírokat. Három már megvan, hiszen azokat az alperes két hete becsatolta... Hogy két év után honnan kerültek elő, azt szerdán nem árulták el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!