Hírek

2017.04.23. 22:17

Hogyan lesz egy macskából tizenöt? - Egyre nagyobb gond a kóbor cicák kérdése

Székesfehérvár – Az állatvédők már most rettegnek, mert hamarosan kezdődik a macskák szaporodási szezonja.

S. Töttő Rita

Óriási problémát jelent ugyanis a kóbor cicák helyzetének kezelése, amelyet az is nehezít, hogy sokan etetik őket. Mert noha jót akarnak, a lehető legrosszabbat teszik.

Felmérhetetlen számban kóborolnak ma az utcákon a macskák, nem csak Székesfehérvár területén, de mindenhol az országban. Számuk egyértelműen és láthatóan nőtt az elmúlt években. A jelenséget a menhelyek is tapasztalják: csak a Herosz székesfehérvári szervezete tavaly több mint 500 macskát fogadott be, melynek köszönhetően csúcsra járatta országosan is egyedülállónak számító macskarészlegét. Ám ez a szám csak a jéghegy csúcsa, Krepsz Gyöngyi, a fehérvári állatotthon vezetője ugyanis megbecsülni sem tudta, ennek a számnak hányszorosa kóborol ma a fehérvári utcákon. Ennek oka sokrétű, és különös módon egyrészt köszönhető azoknak a jó szándékú embereknek is, akik a városi környezet gazdátlan (vagy annak tűnő) cicáit élelemmel látják el – árulta el a menhelyvezető és azt is elmondta, miért:

A városi macskapopuláció akkor szaporodik el, ha kényelmessé válik számára az élet, és nem kell vadásznia Fotó: Shutterstock

- A kint élő állat köztéri etetése – azon túl, hogy egyébként tilos - egyfajta becsapás, hisz a macska azt hiszi, az élelem bőségében van. Így pedig a vadászat helyett a szaporodásra helyezi a hangsúlyt – mondja Gyöngyi. A macska ugyanis nem buta állat, mert a következő törvények mentén él: ha nincs élelem, akkor vadászik, nem gondol a szaporodásra. Felméri, mire van lehetősége, s ha úgy érzékeli, hogy nem tudja fenntartani a szaporulatot, akkor nem is hozza világra a kölyköket. Sőt, az élelemszerzés közben védi a területét is. – Ám ha etetjük, hamis illúziót kap az állat, s azt hiszi, nem kell energiát fordítania a létfenntartásra és a területet sem kell védenie. Ennek pedig az a következménye, hogy beenged a területére más macskákat is – magyarázta az állatotthon vezetője, hozzátéve, hogy e jelenség hatására a macskát etető ember megnöveli a kitett adagot, hiszen látja, hogy több cicát kell etetnie. Az ördögi kör pedig folytatódik. Sőt, felgyorsulnak az események, és az etetett kinti macska, amelyik négyhavonta szaporodik, és alkalmanként 4-5 kölyköt hoz világra, egy évben tizenöt újabb cicának ad életet. És ez csak egy cica a sok közül...

Pedig az etetés nem egyenlő a gondozással – szögezte le Krepsz Gyöngyi, aki szerint a területre betévedő első macskát kell megfogni és bevinni az állatotthonba. – A kóbor macska kérdésre egyébként még nyugaton sem találták meg a megfelelő megoldást. Ami talán működik, az az, hogy ivartalanítják a bevitt állatot, és ha nem sikerül otthont találni neki, visszaengedik.

Zsizsi is úgy került be a Heroszhoz, hogy előtte sokáig etették az utcán. Azon túl azonban más gondozásban, higiéniai és fizikális ellátásban nem volt része. Ám amikor látták rajta, hogy baja van a lábának, inkább bevitték a menhelyre, lássák el őt ott. A gondozás ugyanis odáig már nem terjedt ki.

Zsizsit is az utcán etették, viszont mikor bajba került, nem volt, aki orvoshoz vitte volna, így került a Heroszhoz Fotó: Koppán Viktor

- Az én hozzáállásom szerint, aki hónapok óta etet egy cicát, az gyakorlatilag felelősséget vállal érte, tehát mondhatni, gazdája is egyben. Így pedig akkor is el kellene látnia, amikor megbetegszik – tette hozzá Gyöngyi, aki persze tudja jól, hogy még ma is sokan tekintik a macskákat amolyan „megújítandó kelléknek".

VÁKUUMHATÁS ÉS VÁROSI MACSKÁK

A kóbor macska jelenségnél akkor beszélhetünk „vákuum hatásról", amikor a gyakran etetett és ezért elszaporodó cica állományt megunja egy közösség (cégeknél, intézményeknél szokott ez előfordulni). Ilyenkor az összes környékbeli kóbor macskát befogják, menhelyre viszik – eltüntetik. A gond azonban ezzel nem oldódik meg, hiszen a helyükre gyakran más ragadozó állatok érkeznek – menyétek például, amelyeknek az elszaporodására a kiüresedett területen számítani lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!