Hírek

2014.10.21. 13:00

Libanoni viziten segélymunkások és iskolaigazgatók

Tíz fős csoport járt az elmúlt napokban Libanonban. A segélymunkások mellett a baptista fenntartású iskolák igazgatói látogatták meg a menekülttáborokat - a szervezet 49 iskolájában 17 ezer diák tanul.

Tihanyi Tamás

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat lelkész-elnöke a keresztény alapítású ideiglenes iskolában, Zahlé városában
(Fotó: Fehér Bertalan, Baptista Szeretetszolgálat)

A háromnapos út eredményeként partneriskolai kapcsolatok alakulnak ki magyar oktatási intézmények és a szíriai határ közelében, Zahlé városában működő True Wine School között. A keresztény alapítású ideiglenes oktatási intézményben 280 szíriai menekült gyerek tanul eredeti otthonuk tanmenete szerint - közülük támogatnak majd szimbolikus örökbefogadással diákokat magyar iskolások. Libanonban 1,5 millió regisztrált szír menekült él, a papír nélkül ott tartózkodók számát legalább félmillióra becsülik. A menekült gyerekek nagy része, legalább 320 ezer fiatal semmilyen képzésben nem részesül.

A segélyszervezet az út során támogatott orvosi ellátás nélkül maradt iraki keresztényeket is ők Mosul és Bagdad városokból jöttek el idén júliusban az Iszlám Állam harcosai elől. A szír határ mellett segítettek olyan szíriai keresztényeket, akik szintén a terrorszervezet elől menekültek el Rakkából. Segítettek például egy négygyerekes édesanyát, akinek a férjét kivégezték a terroristák, mert nem volt hajlandó áttérni muzulmán hitre. A baptisták szakmai segítséget nyújtanak a libanoni Mansourieh-ban működő fogyatékkal élő diákok intézményének is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!