Hírek

2009.12.18. 03:29

Letették a mentőállomás alapkövét - Móron előre gondolkodnak

Mór - Még 2008-ban nyert uniós pénzeket a város az egészségügy fejlesztésére, a beruházással a legkorszerűbb kistérségi kórházak egyike lesz a móri.

Tóth Péter

 

Az építkezések közbeszerzési eljárása majd egy évig húzódott, tegnap végre pontot lehetett tenni ennek a végére. Fenyves Péter polgármester aláírta a kivitelezővel kötött szerződést, majd ünnepélyesen lerakták az új mentőállomás alapkövét. Várhatóan nyár végére készül el az épület, ezen túl pedig teljesen megújul a kórház rendelőintézete és az egynapos sebészeti műtéteknek helyet adó blokk. - Mór élen jár az országban, főleg, ami a gondolkodás módját illeti - mondja az ünnepségen megjelent Bujdosó László országos tiszti főorvos. Két éve többek közt még a fekvőbeteg-ellátás leépüléséről és a szülészet megszűnéséről szóltak a hírek, de a szakma és a város vezetői belátták, mindez elkerülhetetlen volt. A minőségi ellátások java részét csak központosítva, a fehérvári kórházban lehet megteremteni, Mór egy területre, a járóbeteg-szakellátásra specializálta magát.
A TIOP 2.1.3/07/1 pályázatot 36 kistérségi kórháznak írta ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a mórihoz hasonlóan ezek főleg a járóbeteg-ellátást fogják fejleszteni. Összesen 31 milliárd forint került kiosztásra, a móri kórház számszerűen is az egyik legtöbb pénzt kapta, mondta az alapkőletételen megjelenő Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Ő maga az itteni fejlesztést példamutatónak tartja, úgy véli, Móron idejében ráléptek arra az útra, amit követni tudnak a hasonló méretű kórházak. A szülészetek fenntartása szerinte véleményes: a kistérségi fenntartók maguk döntöttek és dönthetnek erről, az állam a finanszírozást végzi - éppenséggel ez is egy sarkalatos szerep.Egy zuhanyzó, két piszoár, kézzel nyitható és csukható garázskapu, fűtetlen garázs - ilyen állapotok uralkodnak még ma is a móri mentőállomáson. Nyár végére az épület és a hozzá tartozó telek felszabadul, a zöldmezős beruházásként megépülő új mentőállomáson pedig már korszerű körülmények közt lehet majd fogadni a betegeket. Új orvosi műszerekkel, érsebészeti és pszichiátriai szakrendeléssel bővül a rendelőintézet, a felújított műtőben pedig újra elindulnak az egynapos sebészeti műtétek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!