Hírek

2013.01.03. 18:56

Lét a kétezres álomhatár alatt

Fejér - A megye 107 településéből 51-nek kevesebb a lakosságszáma kétezer főnél. Januártól ezeken a településeken megszűnik az önálló polgármesteri hivatal, az érintett településeknek társulást kell létrehozniuk a feladatok ellátására. Némi időt azért kaptak, februárig kell felállítani a közös hivatalokat.

Miskei Anita

Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, miként élik meg az összevonásokat az érintett települések. A 841 fős Mátyásdomb januártól Kislánggal lép frigyre - tudtuk meg Tilhof István polgármestertől. A település elöljárója hozzátette,  azt ugyan megértik és elfogadták, hogy közös hivatalt kell létrehozni, ám azzal nem értenek egyet, hogy amíg egy 2200 fős város 22 hivatali dolgozót alkalmazhat, addig például Kisláng és Mátyásdomb együttesen mindössze tizenegy hivatali dolgozót tarthat fent.  Tilhof István ezért más polgármesterekkel együtt levelet ír a miniszterelnöknek, hogy a jövő évi költségvetés végső tervezésénél bírálják felül ezeket a számokat.

Tilhof István mátyásdombi polgármester a falu időseit köszönti. A kistelepülés lélekszáma  évről-évre egyre fogy, a polgármester efölötti szomorúságát is megosztotta az említett rendezvényen (Fotó: Nagy Norbert)

Az 535 fős Söréd, az 1355 fős Csókakő és az  1230 lakosú Csákberény már 2011 nyarán létrehozta a hármas körjegyzőséget, amely Vécsei László csákberényi polgármester szerint jól működik, s januártól csak annyi változik, hogy a körjegyzőség helyett önkormányzati társulás lesz a neve:
- Sok település presztízskérdést csinál a hivatalának létszámából, pedig a mi példánk jól mutatja, hogy hét dolgozóval is kiválóan működik a három település. Mindhárom helyen van ügyfélfogadás, a lakóknak nem kell a másik településre átmenniük ügyeiket intézni - tette hozzá Vécsei László.

Igar, Igar-Vám és Igar-Vámszőlőhegy:  Igar három településrésze között négy-öt kilométeres távolságok vannak, ilyen szempontból igen speciális a helyzete az ezernegyven fős településnek, amely éppen a napokban írta alá a közös hivatal létrehozásásról szóló szerződést Mezőszilassal és Sáregressel.
- Nem egyszerű a helyzet, hiszen a három település dolgait 10,7 főnek kell majd ellátnia. Szerencsére a mi polgármesteri hivatalunkban dolgozó alkalmazottaknak már megvan a főiskolai végzettségük, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy mindegyikőjüknek megmarad a munkahelye, a közös hivatal igari kirendeltségében dolgoznak majd. Egy főt átvesz a járási hivatal, egy főt pedig nyugdíjaztunk - summázott Bognár János polgármester, aki szerint nagy problémát jelent majd, hogy a munkát kereső helyiek eddig Enyingre jártak a munkaügyi központba, ahová jó volt a buszközlekedés. Januártól viszont a sárbogárdi járáshoz kell menniük, amire a rossz közlekedés miatt az egész napjuk rá fog menni.

A Soponyán élők hosszú éveken keresztül bíztak abban, hogy elérik a kétezres álomhatárt. Bár születtek gyermekek, mások a városból "menekültek" a településre, hogy élvezzék a vidéki létformát, így is kevesebben vannak. Az új jogszabályok mentén haladva Kálozzal kezdték meg a tárgyalásokat. A szomszédos község, mely nagyobb is, többen is lakják, fogadta a soponyaiakat  - árulta el Béndek József, Soponya polgármestere. Elmondta, a sarokpontok tárgyalása folyik, s ha megegyeznek, kezdődhet a közös hivatal létrehozása, s indulhat a munka, az együttműködés. A létszám persze mindenütt fontos kérdés, ahogyan a tisztségek megtartása is, de nem állnak a két település  elképzelései egymástól távol. Szeretnék például, ha a kálozi jegyző látná el a jegyzői feladatokat a jövőben is, s a jelenlegi soponyai jegyző aljegyzőként tevékenykedhetne tovább a felállított közös hivatalban.  
- Napi kapcsolatban vagyunk, s bízunk abban, hogy akár február elsejétől közösen dolgozunk, de legkésőbb a törvényi határidőig, március elsejéig befejeződhetnek a tárgyalások - tette hozzá Béndek József.

Baranyák István, Sárszentágota polgármestere is tájékoztatta már a képviselő-testületet a lehetőségekről. A kis község ezidáig egyedül is megállta helyét.  Az alapi hivatal jegyzőjét a sárbogárdi járási hivatalba helyezték. Korábban a sárszentágotai jegyző, Csalovszkiné Mezei Zsuzsanna helyettesítést végzett a településen, s most felkérték a jegyzői pozícióra. Tulajdonképpen ez adta az ötletét a közös hivatal létrehozására. Alappal és Alsószentivánnal tettünk már egy szándéknyilatkozatot az együttműködésről. A polgármesteri és jegyzői tárgyalások pozitív irányba haladnak, összhang van közöttünk. Így szeretnénk mielőbb megállapodni - tette hozzá Baranyák István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!